– Det er to uker siden byrådet i Oslo langet ut mot regjeringen fordi bosettingen gikk for tregt. Regjeringen lovet raskere tempo, men fremdeles er kun 44 bosatt. Det er uholdbart, sier Oslo Høyres helse- og sosialpolitiske talsperson Hassan Nawaz.

Per 4. mai var 44 ukrainske flyktninger av 135 flyktninger i Oslo totalt. Høyre-politikeren Nawaz er sterkt bekymret for de ukrainske flyktningene, derav mange kvinner og barn som har sett krigen på nært hold.

Han er ikke alene om å ha krevd fortgang fra regjeringen og staten.

22. mars aksepterte Oslo bosetting av 2.000 ukrainske flyktninger. En måned senere, 21. april, gikk Oslo-byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap) ut i Aftenposten og sa hun synes bosettingen gikk altfor treigt.

– Vi har bare fått 14 til 15 per nå. Det er en bitte liten andel av det antallet vi er klare til å ta imot, sa hun til avisen den gang.

Har fått nok

Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet uttalte da at det hadde vært «en flaskehals knyttet til kartlegging av flyktningene som bor på mottak».

Nå har tålmodigheten til Oslo Høyre rent ut.

Nawaz mener regjeringen har sviktet, og at køene utenfor fattighuset er et symptom på treg bosetting.

– I dette tempoet bidrar mottaksfasen til å øke utenforskapet, sier Nawaz og mener Oslo bør få anledning til å hurtigbosette ved å stå for kartleggingen av flyktningene.

Oslo Høyre-politikeren poengterer at majoriteten av flyktningene er barn og mødre.

– Vi håper regjeringen vil gi oss den tilliten til det beste for flyktningene som nå trenger forutsigbarhet og rask tjenestetilgang.

– Dette utvikler seg mer og mer i retning av en sosialpolitisk skandale. De har gått ut og lovet raskere tempo. Forskrifter, lover og regler skulle sees bort fra for å bosette raskt, men vi ser likevel det motsatte, understreker Nawaz overfor Avisa Oslo.

– Har gjort forenklinger

Avisa Oslo har spurt regjeringen om de vil gjøre tiltak for å få fortgang i bosettingen. Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier til avisen at kommunene har vist stor vilje til å bosette et stort antall ukrainske flyktninger, og at hun deler utålmodigheten etter å få flyktningene på plass i sine nye hjem.

Les også

Milana (6) og Arina (4) flyktet fra bomberegnet i Ukraina til trygghet i Oslo: – Her har de det bra

– Hvorfor har det tatt så lang tid og kan arbeidsministeren love fortgang i prosessen med bosetting?

– Ja. Hver dag bosettes stadig flere ukrainske flyktninger. For at bosettingen skal skje så raskt som mulig, har vi gjennomført flere forenklinger. Vi har blant annet økt registreringskapasiteten hos politiet og forenklet UDIs behandling av asylsøknader. Vi har også forenklet kartleggingen av flyktninger før bosetting. UDI varsler at de vil kunne kartlegge inntil 450 per dag fremover. Det er flere enn antall ukrainere som daglig kommer til Norge, sier hun.

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som har det statlige ansvaret for bosetting av flyktninger.

Ifølge regjeringen har IMDi løpende kontakt med velferdsetaten og bydelene i Oslo kommune og per 4. mai var 44 ukrainske flyktninger bosatt i hovedstaden, av 135 flyktninger totalt.

I tillegg har IMDi inngått avtale med bydeler i Oslo om bosetting av ytterligere 342 flyktninger, der 272 er fra Ukraina.

Vil kartlegge selv

Regjeringen opplyser at bydelene har meldt tilbake at flyktningene kan bosettes i tidsrommet uke 17 til uke 25. IMDi venter akkurat nå på svar fra Oslo om bosetting av 33 personer som nylig er blitt fordelt til kommunen.

På spørsmål om hvordan regjeringen stiller seg til Høyres kritikk svarer Mjøs Persen at det er gjort forenklinger som skal bidra til en raskere bosetting fremover.

– Vil regjeringen la Oslo kommune selv stå for kartlegging av flyktningene for å få fortgang i prosessen?

– Oslo kommune har allerede fått fordelt 200 personer som kommunen skal kartlegge selv. Dersom kommunen ønsker å øke dette antallet må de melde det til IMDi, sier hun.

FIKK DU MED DEG? Vil du åpne hjemmet ditt for flyktninger? Dette må du vite