Oktober 2021 ble Hamse Hashi Adan (20) skutt og drept utenfor Lofsrud skole i min bydel, Søndre Nordstrand. Hamse og familien bodde i samme kommunale leiligheter som jeg vokste opp i. Noen dager etter drapet ble jeg valgt som Oslos varaordfører.

Livet er urettferdig. Livet handler om mange tilfeldigheter. For to personer som vokser opp på Holmlia kan ha hatt det samme utgangspunktet, men oppleve at livene utvikler seg i to forskjellige retninger. Ungdom som mister livet altfor tidlig. Ungdom som plutselig havner i «feil» vennegjeng. Ungdom som er på feil sted til feil tid. Ungdom som ikke har en familie som passer på dem.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Ikke alle har det like trygt i Oslo

At tilfeldighetene har minst mulig å si er vår viktigste oppgave som politikere. Vi velger ikke våre foreldre. Barn og unge velger som oftest ikke hvor de vil vokse opp, eller hvem de havner i samme klasse med. Familiebakgrunn, økonomisk situasjon, og hvor ungdom bor skal ha minst mulig å si for om de lykkes.

Oslo er en trygg by for de aller fleste av oss, men vi må anerkjenne at ikke alle har det like trygt. Vi må ta på alvor foreldre som er bekymret for at deres barn blir rekruttert til kriminelle nettverk. Mødre som opplever at deres barn bevæpner seg. Samtidig skal vi ikke svartmale alle som bor i enkelte områder.

De aller fleste ungdom går det bra med. Norge skiller seg ut fra Sverige på mange områder: 1) Høy oppklaringsprosent på drap, 2) Målrettet satsinger som løfter områder, som Holmlia hvor OsloMet har etablert seg, 3) Politi som jobber mye mer forebyggende. Listen er lang.

Vi trenger samtidig å skjerpe innsatsen på tre områder.

Vi må gi unge et valg

Vi må styrke det forebyggende arbeidet. Jeg har møtt ungdom som forteller at deres vei ut av kriminelle nettverk har vært hjelpen de fikk av «jobbsenter for ungdom», etablert i bydel Søndre Nordstrand av Raymond Johansen. Vi har også en egen sommerjobb-satsing. Fordi, hvorfor skal ungdom tjene penger på narkotika, når de kan tjene de samme pengene gjennom en ordentlig jobb? Vi må gi dem valget.

Ungdom må lykkes i skolen, komme inn i arbeid når de har behov for det, og ha en meningsfull hverdag gjennom idretts- og kulturtilbud. Vi må styrke barnevernet slik at de har mulighet til å hjelpe ungdom og barn som trenger oppfølging.

Les også

Hvor ble de voksne av? Hvem har ansvar her? 

Politiet kan stoppe konflikter

Forebyggende arbeid i politiet må styrkes. Det handler om politi som kjenner ungdom godt, kan gi ungdom god oppfølging, har oversikt over hva som skjer i lokalmiljøet, og kan stoppe konflikter. Politi som samarbeider godt med barnevern, skole, og idrettslag.

Politi som har muligheten til å dele informasjon med læreren, barnevernet og trener. Vi må unngå at det forebyggende arbeidet i politiet blir en kuttpost når oppgavene politiet har øker, og økonomien blir trangere.

Salg av narkotika må slås hardt ned på

For det tredje må vi styrke arbeidet mot gjengkriminalitet i Oslo. Salg av narkotika og økt bruk av våpen og vold må slås hardt ned på. Det er bra at Ap-ledet regjering setter av 15 millioner ekstra til arbeidet med gjengkriminalitet. Penger som skal gå til å hindre rekrutteringen av unge, og svekke kriminelle nettverk. Samtidig er behovet for ekstra innsats mye større.

Ta for eksempel den innsatsen som må gjøres for å spore omsetningen fra kriminalitet. Å finne ut av hvor pengene forsvinner er ekstremt ressurskrevende, men nødvendig.

Jeg tenker ofte på Hamse. I Oslo skal ingen føle en dyp bekymring for egne barn. Derfor trenger vi å jobbe langsiktig med det forebyggende arbeidet rettet mot ungdom, styrke det forebyggende arbeidet i politiet, og svekke kriminelle nettverk gjennom økt innsats. Oslo skal være en trygg by.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Bo her, eller flytte til et «hvitere område?»

Les også

Din frihetskamp er min frihetskamp 

Les også

«Hvilke bydeler er den berømte Oslo-ghettoen, så vi slipper å se der?»

Les også

Lite visste jeg at 25 år senere skulle jeg stå i de samme kampene som mine foreldre