– Her tenker man ikke på barna, sier Javaria Tanveer.

Hun er styrer i Mosaikk barnehage, som ligger ved Urtehagen på Grønland. Barnehagen har 62 barn mellom tre og seks år.

Den private barnehagen leier utearealet utenfor bygget på dagtid.

Utenfor inngangen står det et lite lekestativ som ifølge Tanveer er beregnet på barn opp til tre år, i tillegg har de en stor huske. Frem til nylig har det stått et lite lekestativ på andre siden av parken, som ble besluttet fjernet.

Ifølge Tanveer var de på et møte med bydelen for omtrent et år siden, der de snakket om oppgraderingen av området.

– Det var snakk om å fjerne lekestativet som allerede sto her, fordi det ikke var mulig for oss eller barna i området å bruke det. Det var veldig mye hundebæsj og sprøyter ved det, det var ikke rent, sier Tanveer.

Ifølge Tanveer fikk hun i møtet høre at bydelen ville sette opp en hinderløype der hvor det gamle lekeapparatet sto.

– Det tenkte jeg at hørtes helt fantastisk ut, og sendte dem noen inspirasjonsbilder til hinderløyper.

En skuffelse

En stund senere ble barnehagen invitert til mosaikkverksted, der barna skulle få hjelpe til med å lage betong-krokodiller med mosaikkdekorasjoner. Figurene skulle plasseres der det gamle lekestativet hadde stått.

– Det var en skuffelse. De er veldig fine å se på, og kunstneren har gjort en god jobb, men hva gir det barna? Dette er ikke en hinderløype, det er kunst, sier Tanveer.

Barnehagen valgte å delta på mosaikkverkstedet, og barna koste seg.

– Det har vært en veldig hyggelig aktivitet for våre barn, absolutt, men det var én gang. I lengden vil barna foretrekke en lekeplass. Barn liker lekeplasser, det vet vi, sier Tanveer.

Hun synes det er spesielt trasig, med tanke på barna som vokser opp i området.

– Det handler ikke om barnehagen, vi er ute noen timer hver dag. Det handler om barna som bor her, de er mange, men har ikke noe lekeområde å gå til.

– Håper de vil gi mye glede

Teamleder for byutvikling, Marianne Netland, sier til Avisa Oslo at krokodillene ble valgt fordi bydel Sagene har hatt god erfaring med denne type lekeelementer, og som er også er forbundet med lave vedlikeholdskostnader.

– Styrer i Mosaikk barnehage kritiserer at valget ikke falt på en hinderløype, som hun først fikk inntrykk av at skulle settes opp på plassen?

– Lekekrokodillene er ment til å balanseres og lekes på – vi håper de vil gi mye glede.

– Tanveer påpeker at krokodillene er pene å se på og at barna hadde det gøy med å lage dem, men at kunstverkene ikke gir like mye i lengden som et lekeapparat ville gjort, hva tenker dere om det?

Vår erfaring fra bydel Sagene er at barn har hatt stor glede av lekeelementene, sier Netland, og legger til at de forholder seg til den politisk vedtatte parkplanen for bydelen.

– Hadde en gullmulighet

Tanveer peker på at mange barn i området lever i fattigdom, og synes at de fortjener noe mer en mosaikk-krokodiller.

– Her hadde de en gullmulighet til å sette opp et mye større lekeapparat. Se bare på Bjørvika, hvorfor tenkte man ikke sånn, sier hun, og sikter til det store nye lekeapparatet som er satt opp mellom bebyggelsen i Bjørvika.

Hun får støtte fra Tjeran Vinje.

Gamle Oslo Høyre-politikeren ble nedstemt da han foreslo flere lekeapparater og klatrestativer i Urtehagen. Forslaget fikk nei til tross for støtte fra både Grønland og Nedre Tøyen Beboerforeningen og barnehagen.

– Jeg synes det er skammelig at barnehagen og barna i nabolaget mister sine lekeapparater og blir avspist med kunstkrokodiller, sier Vinje.

Detaljstyrer ikke

Gamle Oslo Aps bydelsutvalgsgruppeleder Agnes Viljugrein sier at bydelsutvalget kun har satt av penger til lekeplassen gjennom den overordnede parkplanen.

– Enda mer detaljer i det er i utgangspunktet ikke politikken involvert i, og jeg har også selv stilt spørsmål om hvorfor man landet på krokodillene som valg i dette området. Vi detaljstyrer ikke utforming, så det har ikke vært oppe til diskusjon hvordan detaljene skulle bli, sier Viljugrein.

– Når de nå er der så tenker jeg uansett at plassen er blitt ganske fin. Nå er det både lekeplass, gjerdene rundt barnehagen blir oppgradert så uteområdet blir tryggere for barna og det er både line å balansere på og krokodiller som er laga av nabolaget. Jeg tror totalen i området blir ganske fin, fortsetter Viljugrein.

– Handler om prioritering

Gamle Oslo Høyre-politikeren Tjeran Vinje mener på sin side at helt andre grep burde vært tatt.

– Her burde vi har skjermet og ta vare på barn, som bor i det mest utsatte området i hele byen. I stedet tar vi vekk lekeapparatene deres, og gir absolutt ingenting tilbake. Med mindre barna er veldig kunstinteresserte da, sier Vinje tørt.

Han peker på at det har blitt brukt flere millioner på sommerblomsterkasser for å stenge biltrafikken gjennom Vaterland.

– Her blir barna ved Urtehagen avspist med skarve 520.000,- kroner. Det handler om prioritering. Det er mye viktigere å bruke ressursene i parken her, mener han.

Les også

Minibyer, borger og landets lengste sklie. Se de fine lekeplassene i Oslo