(Nettavisen): Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er fast bestemt på å endre russetiden slik vi kjenner den.

Hun har markert motstand mot en ekskluderende russekultur med stadig større busser og villere fester.

Nå kan Nettavisen avsløre at kunnskapsministeren vil gjøre store endringer med eksamen.

– Jeg kan bekrefte at jeg har et mål om at skriftlig eksamen skal være ferdig avviklet før 17. mai i 2026. Jeg har hatt samtaler med eget embetsverk og med Utdanningsdirektoratet og mitt inntrykk er at det kan være mulig å få til på en måte som gjør at elevene fortsatt lærer det de skal, og kanskje til og med får bedre sammenheng i læringen, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til Nettavisen.

Med dagens regelverk trekkes elevene i videregående skole til skriftlig eksamen den 15. mai.

Hvis Nordtun får viljen sin, vil de som skal være russ i 2026 være ferdig med alle eksamener før nasjonaldagen. Med dette håper Nordtun på en forskyving av russetiden.

– Det ville ikke vært aktuelt å flytte eksamen tidligere bare på grunn av russetiden. Elevene skal fortsatt lære like mye som før, men med denne løsningen vil de lære mer og være bedre forberedt til eksamen, og kan fortsatt gå i 17. mai-tog med russedress og russekort, sier Nordtun.

– Bredt politisk flertall

Mange har tatt til orde for at dagens system ødelegger for eksamensforberedelsene til avgangselevene.

Nordtun er derfor tydelig på at endringen må skje nå.

– Jeg opplever at viljen til å være med å endre er stor – både fra ansatte, skoleeiere og fra et bredt politisk flertall. Russetiden har kommet fullstendig ut av kontroll enkelte steder. Når både læringsresultater og trivselen rammes negativt på grunn av det som skal være en markering av fullført skolegang, er det vårt felles ansvar å gjøre noe med det.

– Jeg tar det ansvaret, og forventer at alle aktører strekker seg langt for å få det til når vi ser hvordan russetiden påvirker negativt, sier Ap-politikeren.

Muntlig eksamen styres lokalt, og er derfor ikke en del av forslaget.

– Å flytte eksamen noen uker tidligere vil få konsekvenser og endringene må derfor gjøres sammen med aktørene i sektor, påpeker Nordtun.

– Ønsker det velkommen

Nettavisen vet at Nordtun i egne møter har skissert en slik løsning for arrangørene for de store nasjonale russetreffene i Stavanger og Halden.

Dette bekrefter Lasse Kjønigsen som arrangerer russetreff på Fredriksten festning i Halden.

– Jeg sa det på møtet med Nordtun. Vi flagget at det er viktig at man får en ordentlig utdanning og legger til rette for det. Festen kommer i andre rekke.

Han jubler for forslaget.

– Jeg er glad! Det er fint at myndighetene engasjerer seg. Vi ønsker det velkommen, sier Kjønigsen til Nettavisen.

Han tror endringen vil bidra til at elevene får mer overskudd.

– Jeg tenker at når man kan ta eksamen før man eventuelt går på en to-tre-fire ukers fest, så må det være mye bedre.

Elevene er positive

– Vi er veldig positive til et forslag som flytter eksamen før russetiden, sier leder for Elevorganisasjonen, Madelen Kloster, til Nettavisen.

Hun mener imidlertid at eksamen er en utdatert måte å vurdere elevene på.

– Selv om dette er bra, mener vi atter en gang at dette beviser at eksamen er utdatert. Regjeringen burde vurdere om man i det hele tatt skal fortsette å ha eksamen som sluttvurderingsform, sier Kloster til Nettavisen.

En undersøkelse gjort av NRK viser at en av fire mellom 18–29 år mener at russetida påvirker skolearbeidet deres negativt.

Halvparten av de spurte i samme aldersgruppe mener at eksamensresultatene deres hadde blitt bedre om russefeiringen var etter eksamen.