Det sier bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinsk ansvarlig i smitteteam vest, Jorunn Thaulow, til Avisa Oslo.

Torsdag bestemte styringsgruppen i de fire bydelene i vest, Nordre Aker, Vestre Aker, Frogner og Ullern seg for å øke kapasiteten til det felles smittesporingsteamet vest i hovedstaden.

Smestad barneskole er 94 elever smittet med koronavirus de siste dagene. Og på Grefsen barneskole er 113 elever sendt i avklaringskarantene etter at en lærer ble smittet med omikron.

Fredag ble det registrert 1,150 nye koronasmittede i Oslo. Det er nok en smitterekord.

– Brå krise

Thaulow forteller at smittesporingen i de fire bydelene begynner å bli utfordrende.

– Når det blir så akutt krise som det er blitt nå, så er det aktuelt å aktivere noen ressurser som det skal være høy terskel for å ta i bruk. Dette jobber vi fortløpende med nå. Styringsgruppen er enig om at dette nå er nødvendig for å holde tritt med den vedvarende økende smittetrenden som vi står i. Spesielt med tanke på krevende smittevernarbeid med omikron.

Thaulow forklarer at smittesporingsarbeidet er mer krevende med omikron enn med nedjustert testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK), som de fortsatt praktiserer når det gjelder delta-tilfeller.

– Vi har fått en egen forskrift som sier at vi skal praktisere strengere isolasjon og karantene for personer med mistenkt omikron. Da betyr at vi må kartlegge de som er rundt hvert enkelt mistenkt tilfelle. Og når det har vært så mye aktivitet som i det siste så er det mange nærkontakter til hvert enkelt tilfelle.

– Har dere mistet kontrollen?

– Vi har ikke mista kontrollen enda, men det er det vi er redde for. Vi ser at det begynner å bli utfordrende. Det er det derfor vi tar grep.

Bemanner opp så mye vi kan

De fire bydelene i vest har et samarbeidsprosjekt, hvor de har blitt enige om å lage en beredskapsliste over tilgjengelige ressurser.

Alle bydelene har meldt inn personer som har fått smittesporingsopplæring for en stund tilbake, forteller Thaulow.

– Hvor mange styrker dere smittevernteamet med?

– Nå prøver vi egentlig bare å bemanne opp så mye som vi kan. Men hovedsakelig med personer som vi har lært opp fra før av – fordi de er på lista over personer som er i beredskap eller de har jobbet med smittevernteamet tidligere.

Thaulow forteller at de ønsker å få inn folk med erfaring:

– Måten vi jobber på begynner å bli ganske komplisert, så det tar tid å komme inn i arbeidet.

– Behovet er her og nå. Derfor er det viktig å få tak folk raskt. De første nye kommer inn i teamet allerede i dag. Så her har det vært raske linjer og godt samarbeid med bydelsdirektører og helseetaten. Det er vi veldig fornøyd med.

Fem klasser sendt hjem

Til sammen fem klasser i første trinn ved Grefsen skole er satt i avklaringskarantene etter at en ansatt fikk påvist omikron.

Bydelsoverlege i Nordre Aker, Tom Berner Sundar, sa til NRK onsdag at situasjonen var uoversiktlig. Fredag sier han til Avisa Oslo at de har mer oversikt.

- Ja, den er mer oversiktlig på den måten at vi har identifisert de reelle nærkontaktene og de har blitt satt i smittekarantene. Det har også gått ut informasjon til foreldre og foresatte.

Vrien smittesporing

Sundar forklarer at de som er reelle nærkontakter og har hatt kontakt med den smittede ansatte, er i smittekarantene ut uken. De andre elevene er blitt oppfordret til å være hjemme, og skolen har organisert hjemmeundervisning.

Foreløpig har ingen av de 113 elevene som ble sendt hjem fått påvist omikron.

- Men jeg utelukker ikke at det kan komme flere tilfeller, fordi alle elevene i første trinn er oppfordret til å teste seg, sier Sundar.

Han forteller at smittesporing er vrient med omikron.

- Først får man melding om positiv test, og så går det et par døgn til vi får vite om det er omikron eller ikke. I den tidsperioden har vi ikke lovhjemmel for å sette barna i karantene. Karantene er kun pålagt dersom det er snakk om omikronsmitte.

- Vi har ikke mer å gå på

Bydelsoverlegen sier smittesporingsteamet jobber å spreng for å kartlegge smitten.

- Vi har kapasitetsutfordringer, men vi har kontroll. Vi er avhengig av et godt samarbeid med skolelederne. De må hjelpe oss med å skaffe oversikt over nærkontakter, så er vår jobb å styre informasjonen. Men det er ingen tvil om at kapasiteten er satt på en hard prøve.

Han er glad for at de fire bydelene nå styrker smittesporingsteamene.

- Fordi kapasiteten er under press. Vi har ikke mer å gå på. Og når smitten øker, så må vi ha flere folk i smittesporingsteamet.

Avisa Oslo oppdaterer saken...