– Byrådet bør nå sende hele kommunens turbuss-flåte ned for å hente flyktninger.

Slik lyder Oslo Venstres gruppeleder Hallsteins Bjerckes klare oppfordring til byrådet. En rekke medier har omtalt at frivillige organisasjoner og privatpersoner reiser til Ukrainas naboland, for så å frakte mennesker på flukt til Norge.

Slik Bjercke ser det, ville det vært bedre om Oslo kommune hadde sendt sine turbusser eid av Unibuss for å hente flyktninger.

– I dag venter på at flyktningene skal klare å kare seg opp hit selv. Dette gjør situasjonen unødvendig vanskelig for alle de fra Ukraina som nå trenger en trygg havn, mener Bjercke.

– Kunne gitt tryggere rammer

– Er dette noe du kommer til å foreslå formelt?

– I første omgang er det en oppfordring. Hittil har jeg opplevd byrådet som proaktivt og positivt i denne krisen, så jeg synes også de bør følge opp dette, svarer Venstre-politikeren.

Over 2 millioner har flyktet fra Ukraina siden Russland angrep naboen i vest den 24. februar. På spørsmål om en slik operasjon Bjercke foreslår ville vært enkel å organisere fra Oslos hold, svarer Venstre-politikeren følgende:

– Det er åpenbart en operasjon som vil kreve litt, men det er ikke verre enn at en lang rekke frivillige og private tar initiativ til det samme i dag. Jeg tror kommunen kunne gitt tryggere rammer for flyktningene. I tillegg til å ha et eget busselskap har Oslo kommune også dyktige fagpersoner som kunne hjulpet menneskene på flykt.

– Fraråder sterkt denne typen initiativer

– Utlendingsdirektoratet (UDI), som er den nasjonale myndigheten her, fraråder sterkt denne typen egne initiativer, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen.

Hun sier at selv om intensjonen her er god, er det viktig at både kommuner og privatpersoner følger de sentrale myndighetenes råd i denne situasjonen.

Samtidig framhever hun dialogen mellom Oslo kommune og UDI som god.

– Vi stilte karantenehotellet vi har hatt på Helsfyr til disposisjon som mottak og fortsetter å jobbe med flyktningesituasjonen, men vi kommer ikke til å initiere noe som frarådes av nasjonale myndigheter, sier Rina Mariann Hansen til Avisa Oslo.

Kan være ulovlig

Avisa Oslo har bedt UDI om en kommentar til Hansens påstander.

Våre anbefalinger ligger på våre nettsider. Vi har ikke noen kommentarer utover det, skriver seniorrådgiver Thomas Theis-Haugen i en e-post til Avisa Oslo.

I anbefalingen skriver UDI følgende:

– Selv om hensikten din er god, kan transport av mennesker uten riktige dokumenter for lovlig innreise regnes som menneskesmugling, som er straffbart. Du må selv sjekke reglene som gjelder for grensepasseringer for ukrainske borgere uten biometrisk pass eller ID-dokumenter i andre land du må gjennom på vei til Norge. Norske myndigheter og UDI kan dessverre ikke svare på spørsmål om hva som gjelder utenfor Norges grenser, skriver direktoratet, som oppfordrer:

– Vi oppfordrer deg som vil hjelpe flyktninger til å se hva de etablerte, frivillige organisasjonene skriver på sine nettsider om hva slags hjelp de organiserer, og om de har behov for hjelp fra privatpersoner.