– I dag er de den største smuglerportalen for salg av smuglerhund i Norge og det er veldig uheldig, innleder Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Hun kan ikke se noen andre plattformer som fører til salg av smuglerhunder i like stor grad. Mattilsynet opplever en stor økning i antall saker, blant annet i Oslo, hvor de må håndtere saker med ulovlig innførte hunder som ikke har de rette papirene eller sykdomsbehandlingene i orden.

Slike hunder utgjør faktisk en helserisiko for dyr og mennesker. I tillegg kan hundene komme fra ulovlige hundefarmer med svært dårlig dyrevelferd.

Les mer om problemet og tips for å unngå kjøp av smuglerhund: Er du ikke obs, kan den nye valpen bli tatt fra deg

– Fraværende vilje

Roaldset forteller at Dyrebeskyttelsen tidligere har vært i kontakt med Finn.no, uten å oppleve at de tar grep for å forebygge mot at brukere med ulovlige hunder legger de ut for salg.

– Den viljen synes jeg har vært fraværende. Det er lenge siden vi har vært i kontakt med dem, men Finn burde virkelig vært en pådriver for å sikre velferden til dyr og samtidig være med å forebygge at mennesker blir smittet av for eksempel rabies, en sykdom som ofte har et dødelig utfall for både dyr og mennesker.

Hun viser til hvordan Finn har sørget for at kjøp av bruktbiler har blitt tryggere og spør seg hvorfor det ikke kan gjøres lignende grep for hunder.

– Man bør i hvert fall vite noe om foreldrenes helse og alle dyr som selges på Finn bør være sporbare og ID-merket. Man bør ha med informasjon om tispa, hjemmet hun kommer fra og hvordan er gemyttet hennes er.

Hun ønsker også at det opplyses om hunderaser som kan være vanskelige å forsikre på grunn av arvelige helseutfordringer.

– Fører til utestengelse

Finn.no innleder med å svare at de er Norges største markedsplass på nett.

– Det er dessverre slik på Finn, som ellers i samfunnet, at det er noen som ikke oppfører seg som de skal, svarer Geir Petter Gjefsen, leder Forbrukertrygghet på Finn.no

– Vi ønsker ikke at det skal skje noe uønsket på Finn, og oppfordrer alle som opplever noe uønsket om å si ifra til oss. Dersom vi avdekker at noen gjør noe ulovlig i forbindelse med kjøp eller salg på Finn, så vil det normalt føre til utestengelse av brukeren, fortsetter han.

På Finn er det tillatt med salg av hunder som er importert fra Sverige så lenge de har de rette tillatelsene.

– Selv om det er lov å selge hunder importert fra andre land enn Sverige i Norge, gitt at importen er gjort på lovlig vis og man har de nødvendige tillatelser, så har vi forbud mot dette på Finn. Så dersom noen oppdager at det selges hunder importert fra andre land enn Sverige, oppfordrer vi brukere til å rapportere det til oss.

Har møter om problemet

Han Gjefsen forteller videre at Finn nylig har hatt et møte med Norsk Kennel Klub for å se hvordan de kan hjelpe dem med problemet.

– Og vi har tatt initiativ for å få et møte med politiet og Mattilsynet som vi håper vil finne sted snarlig. Vi vurderer alle innspill som kommer inn til oss, men det er dessverre ikke alle innspill vi kan sette i live.

Han avslutter:

– Som sagt ønsker vi ikke at det skal skje noe uønsket, og salg av smuglerhunder er noe som straffbart og derfor ikke noe vi ønsker oss. Men vi opplever det er få saker fra politiet eller Mattilsynet angående salg av smuglerhunder på Finn, så vårt inntrykk er at det ikke at de aller fleste handlene går for seg som de skal og der både Norges lover og våre interne annonseregler følges.