Bakgrunnen er Avisa Oslos avsløring om de ulovlige leieforholdene i Trondheimsveien – og at kommunen gjennom bydelens NAV-kontor har hjulpet leietakere inn i bygget.

Plan- og bygningsetaten har gjentatte ganger påpekt bekymringer for brannsikkerheten i bygget i bydel Grünerløkka.

Eiendomsselskapet har sagt opp leiekontraktene til samtlige, men leieboerne har tre måneders oppsigelsestid. Det betyr at beboerne har rett til å bo der til 1. september.

– Hva skal bydelen gjøre for å sikre å tryggheten for dem som bor i Trondheimsveien 84/86 fram til 1. september, med tanke på bekymringen for brannsikkerheten? spør SV-politikeren i helse- og sosialkomiteen i et skriftlig innmeldt spørsmål til administrasjonen i bydelen.

Følger opp leietakerne

– Vi har sendt en e-posthenvendelse til Maya Eiendom hvor vi ber om at leietakerne som har depositum fra NAV får tilbud om alternativ bolig og at de som utleier gjør alt de kan for å brannsikre i mellomtiden, heter det i et skriftlig svar fra bydelsadministrasjonen i Grünerløkka.

– Vi ringer til alle som har depositum fra NAV og informerer om at de bor i en bolig som ikkeer godkjent til boligformål og ikke brannsikker, og tilbyr de hjelp til å komme i kontakt med andre utleiere. Vi tilbyr boligsøkekurs til alle som ønsker det, og dette gjennomføres i neste uke, svarer administrasjonen videre.

Det opplyses at det er noen beboere som ikke har tatt telefonen, men at eiendomsselskapet har vært i kontakt med alle.

– Mange har fått tilbud om ny bolig av Maya eller søkt om kommunalbolig via Nav.

– Dramatisk

– De tar dette på alvor, men man bli engstelig som medmenneske at folk skal bo i forhold som er farlige. Det er dramatisk om folk bor steder der det er usikkert mot brann. Det er bra at det settes søkelys på det, men det er tragisk at det har gått så langt før NAV har oppdaget det, sier Wergeland til Avisa Oslo.

Hun er klar på at politikerne kommer til å følge opp denne saken, også etter sommeren for å finne ut av hvordan det går med leietakerne. Hun håper at de blir tett fulgt opp og at det ikke stopper med et telefonforsøk.

Wergeland spurte også om hvilke rutiner bydelen har for å sikre at leilighetene er regulert riktig. Det har hun fått en redegjørelse for. Administrasjonen påpeker, som NAV har gjort overfor Avisa Oslo tidligere, at de vil gjennomgå sine egne rutiner for leiekontrakter gjennom NAV. Det synes politikeren er bra.