Ifølge FN er det nå mer enn en million som har flyktet fra Ukraina, etter Russlands invasjon av landet.

Karoline Grosås Nordbø, vara i bystyret og fungerende gruppeleder i Oslo KrF, ønsker at byrådet prioriterer å ta imot flyktningene med funksjonsnedsettelser.

– Oslo tar jo imot de flyktningene de blir tildelt. Det betyr ikke at vi får tildelt flyktninger med funksjonsnedsettelser, så det kan hende vi ikke får noen, sier Nordbø.

Hun sier at denne gruppen har blitt nedprioritert i tidligere kriger, som eksempelvis i Syria.

Oslo som foregangsby

Nordbø håper Oslo kan gå i front og signalisere at man er positive til å ta imot flyktninger med funksjonsnedsettelser.

– Vi sender et signal til andre byer om at det er en viktig gruppe å huske på, og en gruppe som ofte blir glemt, sier hun.

I det private forslaget fra Nordbø, skriver hun at byrådet bør signalisere at Oslo er en by med hjerterom, og vil prioritere spesielt utsatte grupper blant flyktningene i Ukraina.

– Det kan stå om liv og død for dem som er flyktninger, sier Nordbø til Avisa Oslo.

– Særlig utsatt

Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener saken er viktig.

– Funksjonshemmede er særlig utsatte i alle konflikter og kriger, sier hun.

FFO, har sammen med flere andre organisasjoner sendt et brev til norske myndigheter med samme budskap som KrFs Grodås. Der ber de myndighetene ta særlig hensyn til flyktninger med funksjonsnedsettelser.

– Ikke nødvendig å fremme

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester sier at hun er glad for engasjementet fra KrF.

Samtidig kommer hun med følgende forsikring:

– Dette er ikke et forslag det er nødvendig å fremme, men noe vi fra byrådets side allerede følger opp. Det er allerede en del av kommunens politikk for mottak av flyktninger. I flyktningmeldingen som bystyret sluttet seg til i 2017 er det nedfelt i punkt 2:

«Oslo kommune skal i sitt arbeid med asylsøkere og nyankomne flyktninger rette særlig oppmerksomhet mot kvinner og barns situasjon, samt andre utsatte grupper, som kjønns- og seksuelle minoriteter og mennesker med nedsatt funksjonsevne.»

Hansen sier at punktet også er innarbeidet i en ny standard for arbeid med integrering av flyktninger som Oslo er i ferd med å ferdigstille.

– Det er IMDi som fordeler hvilke flyktninger som skal bosettes i ulike kommuner. Samtidig er IMDi holdt orientert om flyktningstrategien, og at Oslo er positive til å ta imot og følge opp disse flyktningene. Vi tar også jevnlig opp dette punktet med bydelene, ettersom de får flyktningene bosatt hos seg, og senest tok vi det opp på nettverkssamling den 17. februar, avslutter Rina Mariann Hansen.