– Røde Kors er svært bekymret for barn og unge i nedstengningen på grunn av pandemien. Nå må samfunnet beskytte de mest utsatte som rammes av vold og overgrep, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland i en pressemelding.

Ytterligere innstramminger i Oslo trådte i kraft onsdag. Det ble blant annet heldigital undervisning for ungdomsskolen, videregående skole og voksenopplæringen, og forbud mot mer enn to besøkende i private hjem.

Organisasjonen ber regjeringen redegjøre for hvilke kompenserende tiltak som gjøres for å sikre god beskyttelse av barn og unge i områdene hvor skolene er stengt ned. Røde Kors har sett hvor store konsekvenser nedstengningen får for hele samfunnet.

– Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad må presentere en oversikt over hvordan sårbare barn og unge nå ivaretas dersom de trenger hjelp på grunn av farlige familiesituasjoner hjemme, sier Apeland.

Spør om hvordan det går hjemme

Organisasjonen er også bekymret for de barna som lever i vanskelige livssituasjoner som ikke allerede er kjent i hjelpeapparatet eller i skolen.

Røde Kors mener hjelpeapparatet i kommunene nå må fange opp familier som trenger hjelp i en vanskelig tid og lister opp:

  • Familier som opplever vanskelige dager må oppsøke hjelp hos familievernet eller barnevernet.
  • Politiet må prioritere saker som omhandler familievold.
  • Familievernet må rustes for å drive lavterskelstøtte til familier som sliter.
  • Helsesykepleiere må drive oppsøkende virksomhet, særlig overfor elever de mistenker blir utsatt for vold eller overgrep hjemme. De bør ringe og spørre hvordan det går hjemme nå.
  • Skoleledelsen bør gi tilbud til lærere om opplæring i hva som kan være kjennetegn på at barn blir utsatt for vold eller omsorgssvikt og hvordan de kan snakke med barn om vanskelige opplevelser.
  • Det må legges til rette for at barn og unge som har særlig behov for det kan være på skolen. Det må være lett å be om dette uten å måtte føle seg presset til å fortelle hvorfor.
  • Barnevernet må kunne gi støtte raskt til familier som har det vanskelig.

Økning i vold under pandemien

Nasjonalt har antall alvorlige voldssaker mot barn økt kraftig under pandemien. I 2020 har politidistriktene startet etterforskning i 53 saker som omhandler alvorlig vold mot barn, skriver Røde Kors. Det er en økning på 36 prosent fra 2019, da tallet var 39 saker.

I Oslo har ikke økningen på anmeldte saker som omfatter familievold vært veldig avvikende fra året før, ifølge Oslo politidistrikt. Men mørketallene er store, uavhengig av pandemi og isolasjon.

– Samtidig vet vi at de som har det dårlig fra før, får der verre i slike tider, skriver politiet i pressemeldingen om vold i nære relasjoner i pandemiperioden.

Mistet hjelpetiltak

Politiet har de første ukene av året opplevd stor pågang av telefoner både fra kjente brukere og nye. Mange hadde mistet et sårt tiltrengt hjelpetiltak for barn i egen bydel.

– Da Norge stengte ned ble patruljene, de forebyggende enhetene og operasjonssentralen enda viktigere for å kunne avdekke og fange opp kriminalitetstypen mishandling i nære relasjoner.

Også de oppfordrer Oslo-borgere til å melde ifra til politiet ved bekymringer:

– Vi har behov for aktive medborgere som tar ansvar og bidrar positivt. Dette gjøres aller best med å bry seg om naboer og folk som man møter og eller ser og som man av en eller annen grunn blir bekymret for.

Røde Kors har i en fersk rapport akkurat gjennomgått forskning om konsekvensene av nedstengning. I rapporten går det blant annet frem at barn, unge og studenter er blitt «koronagenerasjonen» og er svært hardt rammet av smitteverntiltakene som følge av pandemien.

Det er spesielt barn og unge i sårbare situasjoner som allerede har det vanskelig som er utsatt.

– Vi må lære av det vi har sett under nedstenginger tidligere og beskytte de mest sårbare barna bedre denne gangen, sier Apeland.

Kan være skjult vold

Håvard Stamsø Ellingsen er senterleder på Fellesverket avdeling sentrum. Et aktivitetshus for ungdom på Grønland. Ungdommene er under pandemien fratatt viktige verktøy for å håndtere en sårbar livssituasjon forteller Ellingsen.

– Noe som er viktig for ungdom som kan bli utsatt for vold i hjemmet eller andre traumatiske opplevelser er å komme seg ut å drive med idrett, fritidsaktivitet, og være med venner. De sosiale arenaene er viktig for å komme seg videre i livet og ut av vanskelige livssituasjoner.

Fellesverket har etter de siste tiltakene stengt ned enda mer. Fortsatt holder leksehjelpen åpent for et begrenset antall. Men mange bruker også aktivitetshuset som en sosial arena og møteplass de kan komme til for å puste ut.

– Det kan være ungdommer som har vanskelige hjemmesituasjoner og bor sammen med mange på et lite areal. Da er det en tøff psykisk belastning å være så mye sammen hele tiden.

Ellingsen mener det kan være grunn til å spekulere i om nedstengningen har ført til mer skjult vold.

– Nå har de ikke muligheten til å komme seg midlertidig unna det de opplever hjemme. De er tvunget til å være oppå hverandre. Da kan det være høyere terskel å rapportere om vold til politiet. Du har jo ingen steder å gjemme deg og er redd for at det å si ifra reflekterer tilbake på deg.