– Jeg blir jo litt kry, sier legevaktsjef Dagrun Linchausen i Bergen kommune til Avisa Oslo.

Legevakten i Bergen har hatt hovedansvar for testing i kommunen.

En gjennomgang av de tilgjengelige oversiktene over antall koronatester gjennomført i de to kommunene viser at Bergen hver uke tester en større andel av befolkningen enn hva Oslo gjør. Samtidig har Bergen klart å slå ned på smitten i byen, etter at den steg brått i høst.

I Oslo er smittesituasjonen fremdeles uoversiktlig med 187,9 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, ifølge VGs oversikt. I Bergen er det samme tallet 51,8 – godt under en tredjedel av Oslo.

– Hvor viktig har Bergens testregime vært for å slå ned smitten?

– Det har vært veldig viktig. Vi oppfordret alle som skulle ut å reise i julen til å teste seg før de skulle reise, og vi oppfordret alle som hadde vært ute til å teste seg når de kom hjem. Nå har vi vært ute og oppfordret alle som har vært ute og reist i helgen om å teste seg, og er nøye med å notere hvor folk har vært, for å gi laboratoriet en sjanse til å spore eventuell smitte, sier Linchausen.

Tester flere hver uke

Avisa Oslos gjennomgang baserer seg på kommunenes egne tall for testing. Med utgangspunkt i de siste tilgjengelige innbyggertallene, har vi laget en oversikt over hvor mange tester de to kommunene har gjennomført per 1000 innbyggere. Resultatet ser du i grafen under:

Oslo har ikke egne tall for uke 52. Derfor er ikke disse inkludert.

Linchausen medgir at det nok er lettere å få testet folk i Bergen, ettersom det er en mindre by, med en mer sentralstyrt kommune. Hun tror samtidig et par faktorer har vært viktige.

– Vi har gjort testing veldig lett tilgjengelig. Vi har lansert drop in-testing, som ikke krever at du har fått en henvisning fra lege, og som gjør det lett å teste seg. Vi får også god hjelp av avisene i Bergen, for jeg tror alle vet at man kan teste seg på Festplassen. Det er omtrent det mest sentrale stedet du kan finne i Bergen.

– Opptatt av at man ikke skal skamme seg

En annen faktor Linchausen trekker inn, er at de har oppfordret alle til å teste seg ofte, ikke bare etter bekreftet nærkontakt med smitte.

– Hvis man har hatt en risikoatferd – det er fryktelig lett å trå litt feil med tanke på alle smitteverntiltak – har vi vært opptatt av at man ikke skal skamme seg, men heller si at da er det fint om du kommer og tester deg. Ingen skal skamme seg. Det er en pandemi, og man kan bli smittet.

– Har du noen råd til Oslo som kan hjelpe med å få opp testingen i kommunen?

Jeg ville ha satt opp en drop in-stasjon på spikersuppa, foran Stortinget eller på Slottsplassen. Man må gjøre det synlig, lett tilgjengelig, og på en plass som er symbolsk for byen, sier hun.

Linchausen har selv barn i hovedstaden, som har fortalt at de ikke har oversikt over hvor eller når de kan teste seg.

– Vi tok den fineste plassen vår, og lagde en teststasjon. Vi brukte mange ressurser på å lage en fin teststasjon. Til å være en teststasjon i et telt, synes jeg den er fin, og viser med all tydelighet at Bergen tar dette på alvor. I Oslo er det noen stasjoner her, og noen der. De er mange. Men å lage en stor symbolsk teststasjon, for å vise at «folkens, dette er viktig. Kom og test dere alle sammen», tror jeg hjelper.

«Skulle ønske at flere testet seg»

AO har vært i kontakt med helseetaten i Oslo, som valgte å besvare spørsmål skriftlig. Smitteoverlege Frode Hagen forteller at det ikke er noe i veien med testkapasiteten til Oslo.

«Vi ser at antallet som tester seg er avhengig av flere faktorer. Før jul var det en større pågang, og vi ser lignende tendenser når media har mye fokus på smittebrudd. Testkapasiteten i Oslo er god, vi har mulighet til å teste opp til fem prosent av befolkningen hver uke, og det er ingen ventetid, mange av stedene har også drop-in. Fokuset vårt har hele veien vært at testing skal være så enkelt og ubyråkratisk som mulig, og vi vil oppfordre at alle som mistenker at de kan være smittet, eller kjenner på symptomer, tester seg.», skriver han.

Han tror imidlertid ikke en stor teststasjon på Spikersuppa er en god idé.

«Vi har ingen teststasjon i Spikersuppa da befolkningen her ikke befinner seg i sentrum i like stor grad som tidligere. Men vi har etablert mobile teststasjoner utenfor kjøpesentere og kollektivknutepunkt i bydeler med høy smitte, noe som har vist seg å være effektivt. Fra før har vi bygget ut 5 store testsentere i ulike deler av byen, og 4 feberpoliklinikker, og avtaler med flere kommersielle aktører når det kommer til testing.»

Hagen innrømmer samtidig at man skulle ønske flere testet seg, og at dette er noe som jobbes med.

«Samtidig må vi erkjenne at det er deler av byen der vi skulle ønske at flere testet seg, og vi jobber målrettet med tiltak for øke andelen der. I tillegg til de tidligere nevnte mobile teststasjonene har vi oversatt informasjonsmateriell om korona til flere språk og muligheter for tolk både når du bestiller og tar en test. Det samarbeides også godt med organisasjoner og kontakter som har god kjennskap til bydelene med høy andel smitte, slik at vi kan nå fram i flere kanaler enn de som kommer direkte fra oss.»