SVs bystyrerepresentant Jarle Brattespe (35) har lagt fram følgende forslag under posten «eventuelt» til onsdagens bystyremøte i Bergen:

«Innbyggerne i Oslo har over lang tid levd med svært strenge koronarestriksjoner og motbakken ser dessverre ikke ut til å være over på en god stund ennå. Innsatsen Oslofolk har lagt ned er imponerende og har vært med på å verne oss alle mot større smitte. Bergen bystyre vil på vegne av hele byen rette en stor takk til Oslo sine innbyggere for innsatsen de har gjort for oss alle over lang tid».

Oslos befolkning har levd under svært inngripende koronatiltak siden november. Smittetallene har vært høye, med over 4000 smittede de siste 14 dagene.

I Bergen har de i samme periode hatt 138 nye registrerte smittede, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Les også

Mitt takkebrev til Norge

– Fortjener en klapp på skulderen

Jarle Brattespe (35) sier at bergenserne har levd med strenge tiltak i kortere perioder, mens Oslos befolkning har vært nødt til å tåle dem over svært lang tid.

– Folk i Oslo og på østlandsområdet har levd veldig lenge med strenge tiltak, og den enorme jobben som blir gjort, den gjør at alle andre i resten av landet har mindre smitte. Det synes vi fortjener en takk, og derfor foreslår vi i Bergen bystyre at Bergen uttrykker støtte med folk i Oslo og Oslo-regionen og takker for den store innsatsen som er lagt ned, sier Brattespe.

Han viser til at Oslo har vært mer eller mindre stengt ned siden november, og fremdeles lever med noen av landets strengeste restriksjoner.

– Derfor fortjener de en liten klapp på skulderen, og en takk fra Bergen kommune. Det er en riktig respons for innsatsen innbyggerne i Oslo har lagt ned.

– Er dette en slags reaksjon på ordføreren i Molde sitt utspill mot hovedstaden?

– Jeg har registrert den saken, men jeg har ikke tenkt å mene noe om det. Dette er kort og godt den riktige responsen til det de gjennomgår i Oslo, det er en takk og en klapp på skulderen. Oslo er navet i all samferdsel i dette landet, og smittenivået der angår derfor hele Norge. Det de gjør, er med andre ord en innsats for hele nasjonen, sier Brattespe.

Avisa Oslo kan ikke være noe dårligere. Vi har derfor laget en takkevideo til Bergen:

– Hyggelig anerkjennelse

– Umiddelbart tenker jeg at dette er veldig hyggelig.

Det sier Oslos ordfører Marianne Borgen om forslaget fra hennes SV-partikolleger i Bergen.

Hun har trua på at et heiarop fra Norges nest største by kan være en viktig oppmuntring for hardt pressede Oslo-folk.

Dette på et tidspunkt der byen har vært under svært inngripende koronatiltak siden november.

– Jeg tror det kan ha stor betydning. Folk her i hovedstaden har levd under tøft press over veldig lang tid. Det har vært veldig krevende, sier Borgen til Avisa Oslo, og understreker:

– Det er ekstremt viktig med samhold – både lokalt og nasjonalt.

– Heie på hverandre

I forslaget fra Bergen SV fremheves det at Oslos innsats mot smitte har «vært med på å verne oss alle mot større smitte». Denne anerkjennelsen setter Borgen stor pris på.

Det er også helt andre toner enn de Molde-ordfører Torgeir Dahl framførte i februar da han overfor VG gikk ut mot arbeidet gjort i Oslo. Da Avisa Oslo viser til forskjellen på utspillet fra Dahl og det som foreslås i Bergens bystyre denne uken, sier Marianne Borgen følgende:

– Ja, det er en kontrast. I krisetid er det viktig å stå sammen. Vi må heie på hverandre og gi hverandre støtte. Det er det som får oss ut av pandemien.

Også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) setter pris på initiativet fra Bergen SV.

– Jeg synes det er veldig hyggelig at våre venner på den andre siden av fjellene anerkjenner innsatsen som Oslo-folk har lagt ned. Storbyene er spesielt utsatt for smitte og spredning av koronaviruset fordi vi bor tett.

– Bergen har hatt og har fortsatt strenge tiltak de også. Bergen kommune har oppnådd veldig gode resultater i sin koronahåndtering, og jeg synes det er fint at vi støtter hverandre i en situasjonen som krever mye av oss alle, avslutter byrådsleder Raymond Johansen.