70 år gamle Berly Lund Grønning ble pensjonist i fjor. Hun er fortsatt aktiv i ulike styrer, og jobber som konsulent på si. Ellers liker hun å sykle i marka, og gå på turer i fjellet.

Da hun tidligere i år så at kommunen søkte etter valgmedarbeidere, tenkte hun at det kunne vært en spennende mulighet i sin nye fase av livet.

– Valg er jo viktig i et samfunn, at det gjøres riktig og skikkelig. Nå var jeg i en posisjon i livet hvor jeg har mer tid, og jeg tenkte det ville være spennende å se hvordan valg fungerer, og hyggelig å møte ukjente folk. Det er morsomt å gjøre en samfunnsinnsats.

Avisa Oslos reporter møter Berly i hjemmet sitt på St. Hanshaugen. Tidligere på dagen la hun ut en Facebook-status, hvor hun blant annet skriver følgende:

«Her er jeg. Berly. En 70 år gammel kvinne som ikke får bli valgmedarbeider en måneds tid i Oslo i år på grunn av alderen. Ingen av dem som søkte og var over 70 år fikk jobb. Det blir for vanskelig og tungt for oss, visstnok. Interessant og samfunnsnyttig jobb, tenkte jeg og så fram til en innholdsrik august.»

– Vi har ikke sluttet å fungere

Facebook-innlegget skrev hun etter at hun fikk svar på søknaden sin, et avslag med begrunnelsen at hun var for gammel, og at kommunen har satt et tak på 70 år for øvre aldersgrense.

– Jeg tenker at det er ålreit for dem som skal stemme at det er et spekter av folk i ulike aldre. Det er lettere å henvende seg til en 70-åring om man er 70 år gammel selv. Jeg er glad i å organisere og å få ting gjort, og har lang ledererfaring. Så dette tenkte jeg at var skikkelig dumt. Det er kompetansen man må vurdere, og ikke alderen, sier hun bestemt.

Berly mener at begrunnelsen for avslaget er en del av et større bilde for eldre i Norge i dag:

– Det er en del av det vi eldre møter rundt omkring i samfunnet. Vi har ikke sluttet å fungere selv om vi er 70 år. Vi har vett og forstand, og kompetanse og erfaring. Og vi har evne og lyst til å bidra.

Hun stusser over at folk over 70 blir ansett som for gamle:

– Hvor vanskelig kan det være å være valgmedarbeider? Når Biden er 78 år gammel, og er president. Jeg kan stille til valg i kommunen og Stortinget og bli valgt. Men jeg skal ikke få lov til å sortere stemmesedler, for det er for vanskelig. Det synes jeg ikke rimer. Politikere sier vi eldre må gjøre en innsats i samfunnet, og at vi jobber og står på så lenge som mulig. Men da må det legges til rette for det, også.

– En misforståelse

Ingvild Åsgård er kommunikasjonssjef for valg i Oslo, og bestrider bydelens svar til Berly.

– Her har det nok skjedd en misforståelse i bydelen. Vi har ansatt ca. 40 personer over 70 år, skriver hun i en e-post til Avisa Oslo.

Totalt har Bystyrets sekretariat mottatt ca. 4000 søkere fra personer som ønsker å jobbe som valgmedarbeidere ved dette valget.

– Vi har ansatt ca. 600 medarbeidere som skal jobbe i forhåndsstemmeperioden, og ca. 2000 medarbeidere til valgdagene. De som jobber i forhåndsstemmeperioden må også kunne jobbe på valgdagene, skriver hun.

40 personer utgjør 2 prosent av 2000 ansatte.

Åsgård forklarer at de spesielt ser etter personer som har jobbet med valg tidligere, og gjerne unge søkere:

– Valgarbeid over flere uker er en mulighet for unge mennesker til å få jobberfaring og vi håper noen av dem også vil jobbe for oss ved senere valg. Vi er også opptatt av at engasjement på pensjonistvilkår ikke fortrenger yngre arbeidskraft, i tråd med kommunens retningslinjer for engasjement på pensjonistvilkår.

Hun fortsetter:

– Vi er så heldig at vi har mange gode søkere til jobb som valgmedarbeidere og alle som søker er ikke garantert jobb. Det er økt arbeidsledighet særlig blant unge i Oslo, og det merker vi. Jobb som valgmedarbeider gir arbeidserfaring og mulighet til å komme i arbeid.

Beklager formuleringen

Kontaktperson for stilling som valgmedarbeider i bydel St. Hanshaugen, Kristin Kaus, bekrefter at det hele har vært en misforståelse:

– I svaret til Berly fremgår det at én begrunnelse var at kommunen ikke tok inn folk over 70. Det gjør vi, og det var klønete skrevet. Det beklager jeg.

Kaus forteller at hovedbegrunnelsen er at de har fått inn veldig mange og veldig gode søkere.

– Vi er ikke i mål med ansettelsen av valgmedarbeidere enda, og fram til nå har vi valgt ut søkere i denne bydelen i alderen 22 til 67 år. Vi har hentet ut dem som har jobbet med valg fra før, og det er også veldig mange unge som vil prøve seg i jobb, forteller hun til Avisa Oslo.

Les også

Takk Herren for vaksinen – og ja, jeg snakker av personlig erfaring

– Aldersdiskriminering

Bærum kommune oppgir at de setter et tak på 70 år for rekruttering av valgmedarbeidere i år. Det samme gjør Drammen kommune.

Eldreombud Bente Lund Jacobsen forteller at de hadde en lignende sak i Bergen nylig, som Bergens Tidende har omtalt.

– Vi fikk en henvendelse fra Eldrerådet i Bergen, som fortalte at kommunen ikke skulle ha funksjonærer fra 70 år og oppover. Det er aldersdiskriminering etter mitt begrep, forteller hun til Avisa Oslo.

Jacobsen mener det er synd at begrunnelsen ble som den ble:

– Jeg må si at det er virkelig synd at man ikke ser ressursene i disse menneskene som er oppegående og har lyst til å bidra. Mange 70-åringer er veldig oppegående i dag, og dette virker som en ypperlig jobb for pensjonister.

Mer å gi

70-år gamle Berly forteller at hun har mye mer å gi, selv om hun ikke jobber som før.

– Jeg føler meg fortsatt levende og til stede, jeg har lyst og evne til å bidra og være med, jeg vil ikke bare stues bort på et loft. Vi har lyst til å være med, vi har ikke bare lyst til å sitte rolig på en stol og bare være pensjonister.