Det er Pollux Eiendom AS som eier området nord for Carl Berner hvor de ønsker å bygge 80 boliger.

I dag består området ved Trondheimsveien og Hasleveien på Grünerløkka av en større parkeringsplass og noen trehus.

Nsw Arkitektur AS har på vegne av utbygger sendt bestilling av oppstartsmøte til Plan- og bygningsetaten for å avklare hvordan området kan utvikles videre.

– Området er meget godt egnet for boligbebyggelse av flere grunner. Det ligger til rette for gode solforhold og uteareal, skriver selskapet.

Avisa Oslo har vært i kontakt med eieren av Pollux Eiendom, Øyvind Austenaa, som ikke ønsker å kommentere saken.

Brann i verneverdig hus

Selv om utbyggeren ber om et oppstartsmøte med kommunen nå, strekker saken seg langt tilbake i tid.

I reguleringsplanen fra 2016 er det vedtatt at tre trehus på eiendommen er verneverdige, noe som betyr at de ikke kan rives.

Utbyggeren har hele veien ønsket å rive disse trehusene, men både Byantikvaren og Byrådet har satt foten ned for riving.

Sommeren i fjor oppsto det en kraftig brann i et av de verneverdige trehusene. Arkitektfirmaet argumenterer dermed med at verneverdien har gått tapt, og at det kun står igjen ett verneverdig hus, da det har blitt gitt tillatelse til å rive det tredje.

– Av de tre er det kun ett igjen med bevaringsverdi. Kan det da være rimelig at det skal være til hinder for hensiktsmessig utbygging like ved Carl Berner? spør Nsw Arkitektur.

Det var Estate Nyheter som først skrev om dette.

(Saken fortsetter under bildet)

– Ødelegger for hele området

I forbindelse med brannen i fjor, uttalte Øyvind Austenaa til VG at hadde store planer for området da han kjøpte det.

– Vi kjøpte parkeringsområdet og to av husene for å bygge. Men politikerne ville ikke det. Det er vedtatt en reguleringsplan for området, og planen er å ta vare på disse trehusene. Det ødelegger for hele området. Disse trehusene er ikke verdt noe som bolig. Det er ingen som vil bo der, sa han til VG.

Det siste verneverdige trehuset også sto i fare for å gå tapt i flammene den gang, og til det sa Austenaa dette:

– Det hadde ikke gjort meg noe.

(Saken fortsetter under bildet)

Brann gir ikke nødvendigvis grønt lys for riving

Leder av Byutviklingsutvalget i Oslo kommune, Øystein Sundelin (H), sier at brannen ikke nødvendigvis endrer de vedtatte planene for området.

– Når noe vernet dessverre brenner ned eller blir ødelagt på annet vis, betyr ikke det at det åpner seg opp for å bygge hva som helst. De verneverdiene i dette tilfellet kan dreie seg om et strøk som skal ivaretas uansett hvilken ny situasjon som har oppstått, sier han.

Sundelin forteller at den historiske betydningen blir vurdert når man skal bestemme om noe er verneverdig eller ikke.

– Det er mye viktig vi skal ta vare på. Det forteller veldig mye om byen og de som har bodd her.

Han er også ærlig på at det ligger mange subjektive meninger til grunn i slike saker, og at man ofte er uenige i hva som er verneverdig og ikke.

Et problem at mye forfaller

Dersom utbyggere skal få rive, må bystyret mene at det ikke er antikvariske verdier å ta vare på.

Sundelin sier at de opplever det som et problem at det er mye som blir stående og forfalle i slike boligkonflikter.

– Det i seg selv er trist, også er det mye som ikke utnyttes godt nok. Byen har jo behov for flere boliger. Man kommer ikke noe nærmere medhold ved å sette seg på bakbeina.

Høyre-politikeren mener det finnes mange eksempler der utbyggere har klart å bygge nytt, samtidig som man tar vare på det gamle.

– Ofte ønsker utbyggere seg flere kvadratmeter enn det som er i alles andre interesse.

(Saken fortsetter under bildet)

– Stygt

Per Gunnar Dahl er leder for Carl Berner – Vårt nabolag. Han innleder med at dette er en lang og vanskelig sak.

Det er ulike meninger i nabolaget om hvorvidt trehusene bør bevares eller ei.

– Mange er for å bevare trehusene og vil at de skal bygges opp igjen med innhold som er bra for området. Så er det en god del som mener det bør lages park på resten av tomta. Så er de flere som vil at reguleringsplanen skal fullføres med bygging av et mindre kjøpesenter og boliger med videreføring av de to trehusene.

Dahl mener den manglende oppfølgingen av området gir et «slumpreg» i nabolaget.

– Det er et stort og viktig knutepunkt i Oslo der det bor og ferdes mange. Det gir dårlige boforhold og er visuelt veldig stygt. Man får inntrykk av at stedsutvikling i Oslo er veldig vilkårlig.

Dahl stiller spørsmål ved om det ikke er mulig å flytte det siste verneverdige huset til et annet sted i Oslo, hvor det kan passe bedre inn.

– Vi må mane til at kommunen og private utbyggere kommer til minnelige løsninger som gjør at området får tilbake sin funksjonalitet.