Brannvesenet melder fredag morgen om store skader etter at et vannrør sprakk ved Carl Berner torsdag kveld.

– Vannmengden har fått store konsekvenser for kjellere i området på Grønland, sier vaktkommandør Ola Klakegg ved 110-sentralen.

Vannet har også trengt seg inn i flere parkeringshus.

Det er spesielt byggene rundt Jens Bjelkes gate, Vahls gate og områdene rundt som er rammet. Brannvesenet vet foreløpig ikke hvor mange bygg som er rammet av lekkasjen.

– Det ser ut til at det kan være flere potensielle steder. Det kan også være bygg som har tatt inn vann uten at vi har fått meldinger om det, sier Klakegg.

Det er for tidlig å anslå hvor mye vann som rant nedover gatene.

– Men ut fra filmene og bildene fra i går, så ser det ut til at det har vært et relativt stort vannrør som har sprukket. Det rant ganske bra, sier Klakegg.

En av utfordringene torsdag kveld var at ikke alle overvannskummene klarte å ta unna vannet.

– Spesielt nå som det er vinter, kan det være at noen av dem er iset igjen og ikke klarer å ta igjen vannet som de normalt gjør.

Bymiljøetaten og Oslo vann- og avløpsetat har overtatt arbeidet med å rette opp skadene i området.

Oslovann

Det tok en time før etatene klarte å lokalisere den ødelagte ledningen. Oslovann opplyser at grunnen var de store vannmengdene.

– Vi stoppet vanntilførselen i den ødelagte hovedledningen, og la vannføringen om til en annen ledning, slik at alle var sikret vann utover kvelden. Når røret sprakk, var det noen som opplevde brunt vann i springen, men det var frem til vi fikk koblet om vannføringen.

Det er ikke klart hva som var årsaken til lekkasjen, men røret var fra 1946, og på vinteren med store svingninger i temperatur er det noen av de eldre ledningene som sprekker.

Bildeserie

Se bildene: Her flommer vannet ut i gatene