Oslo Brann- og redningsetat (OBRE) meldte onsdag ettermiddag kl. 12.30 at de bistår en birøkter med å fange en bisverm på ville veier ved Vestre Gravlund.

– Sånt skjer på våren, sier vaktkommandør i OBRE Brede Bratli. Brannvesenet bistår ofte birøktere med å fange bisvermer på sommerhalvåret.

– Når biene svermer kan det virke voldsomt, men de er ikke aggressive når de svermer, sier Astrid Bjerke Lund, kommunikasjonsansvarlig og prosjektleder i Norges Birøkterlag.

– Det aller minste husdyret vi har

Ifølge Bjerke Lund kan det være flere grunner til at bier svermer. Dette en naturlig måte å bli flere honningbier på. Dersom bidronninga blir for gammel og slutter å legge egg, vil biene lage en ny dronning. Når den nye dronninga klekkes, vil biene finne et nytt sted å bo.

– Det er det som kan ha skjedd når en bisverm suser rundt.

Men fordi honningbier ikke klarer seg alene om vinteren, er det viktig for birøktere å få kontroll på biene og ta dem inn i en egen bigård når de er friske.

Da forsøker birøkteren å finne svermen. Sitter dronninga sammen med en klase med andre bier på en grein, for eksempel, gjør birøkteren klar en pappeske og gir greina et lite dunk. Slipper dronningbien og faller ned i pappesken, vil resten av biene følge med i esken i løpet av en times tid.

For at birøkteren skal kunne ta hånd om bisvermen og ta dem inn i en bigård, oppfordrer Bjerke Lund å ta kontakt med Norges Birøkterlag. Sjekk inn på nettsidene og kontakt lokallaget til området bisvermen befinner seg, oppfordrer Bjerke Lund.