(Oslodebatten)

Grønland står i fare for å miste sin identitet. Med utbyggingen av Bjørvika og Grønliakaia er mangfoldige Grønland under press. Hva kommer til å skje med Grønland i fremtiden? Er det mulighet for at dette forblir et område med mangfold?

Grønland er et sted der jeg kan lukte på og se røttene mine, og for meg er det også en representasjon av nye Oslo.

Min mor og far er innvandrere fra Jaffna på Sri Lanka og bosatte seg i Oslo på 2000-tallet. For dem var Grønland viktig. Grønnsaksbutikkene og Palmyra Café i Norbygata var en møteplass for dem og andre tamiler. Disse stedene gav sosialt nærvær til kulturen og de følte seg hjemme i gatene på Grønland. For nyankomne innvandrere til Norge er Grønland fortsatt en viktig plass.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Skyskraperne på Bjørvika overskygger det mangfoldige Grønland. Broen mellom nabolagene binder Grønland og Bjørvika sammen, men nabolagene er segregerte. Det er to nabolag i samme bydel som lever to forskjellige liv.

Bjørvika er fremmed for meg. Der er det kontorlandskap og lukkende nabolag. En sandwich på Centropa er dyr. Det er et klasseskille mellom Grønland og Bjørvika, og jeg opplever at jeg kun er velkommen der som student når jeg besøker biblioteket.

Med utbyggingen av «Østkantens fjordby» - som Grønliakaia er blitt omtalt som - kan Grønland bli presset til å miste sin identitet. Grønland, som en gang var «lille Karachi» kan bli «lille Løkka». Boligprisene har økt drastisk og man kan ikke lenger kjøpe boliger i nabolagene man er vokst opp. Denne utskiftningen er et strukturelt problem, fordi individene og gruppene det går utover har begrenset tilgang til å komme seg inn på boligmarkedet.

Når Starbucks, Backstube og kontorbygningene tar over vil det bli høye leiepriser. Endringene jeg ser på Grønland er at kommersielle bedrifter har tatt over lokaler som den gang var eid av nisjebutikker.

For meg er Grønland et sted jeg føler meg hjemme. Her har butikkeiere hatt viktige tilbud som tekstil og billige grønnsaker og kafeer, restauranter og moskeer er møteplass for flere som har bodd på Grønland.

Gentrifisering av arbeiderklasseområder er ikke ukjent i byutvikling, men jeg mener Grønland er ekstra utsatt. En av tre flytter fra Grønland etter ett år, i følge en stedsanalyse gjort i 2017.

Akkurat nå går Schweigaardsgate gjennom store endringer og Landbrukskvartalet og Grønlandsleiret har blitt kjøpt opp av private utbyggere, som skal «oppgradere» området. Landbrukskvartalet skal både bli et sted med næring, boliger og hoteller.

Jeg uroer meg for at utbyggingen kan endre området og den demografiske sammensetningen, og at Grønlands identitet blir presset til side av byutviklere. Da vil ikke mangfoldige Grønland lenger være det samme.

Les flere debattinnlegg på og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Det er ikke ungdommene som må ta seg sammen. Det er politikerne.

Les også

Politiet har gått bort fra konvertitt-teorien, men skaden er skjedd.

Les også

Oslo som delt by er en varslet katastrofe

Les også

Å gå rundt i Bjørvika er egnet til å gi frysninger på ryggen