I 06-tiden på morgenen 9. juli i fjor sommer fikk operasjonssentralen i Oslo politidistrikt melding fra en tilfeldig kvinne. Ute på gata på Sandaker hadde hun møtt på en annen kvinne, som gråtende fortalte henne at hun hadde blitt forsøkt ranet og voldtatt i en leilighet like ved.

Politiet rykket ut til stedet og tok seg inn i den aktuelle leiligheten, der de fant fire sovende, berusede menn – et brødrepar på 26 og 32 år, en 42-åring og fornærmedes venn.

Det blir tatt beslag i mobiltelefoner, der politiet finner to videoer som viser at den fornærmede kvinnen blir avkledd mens hun skriker.

«Voldta henne»

Tirsdag startet rettssaken mot brødrene, 42-åringen og en fjerde mann (45) i Oslo tingrett. 45-åringen var også til stede i leiligheten, men hadde den forlatt da politiet ankom stedet.

Ifølge påtalemyndigheten voldtok den yngste broren den fornærmede kvinnen, mens de øvrige tre medvirket på ulikt vis. I tiltalen er det gjengitt hvordan en av dem skal ha sagt «hold henne» og ‹voldta henne». En annen skal ha tatt fra henne mobiltelefonen, mens en av dem skal ha holdt henne fast, dratt av henne klærne og filmet.

Samtlige nektet straffskyld i rettssaken.

Selv forklarte den fornærmede kvinnen at hun hadde vært ute på byen på Majorstuen kvelden i forveien, og ble med en venn på nachspiel i leiligheten på Sandaker. Etter at vennene hadde sovnet, skal den tiltalte 26-åringen ha «prøvd seg» på henne, men ble avvist.

Plutselig ble hun holdt fast og båret til sofaen i stua.

– Alt gikk veldig fort. Jeg trodde ikke at det skulle skje, fortalte kvinnen i retten.

Fikk ikke puste

Kvinnen anslo at voldtekten varte et sted mellom fem og 15 minutter.

– Jeg prøvde å forsvare meg, men det gikk ikke. Jeg skrek.

Hun mente også at hun svimte på at tidspunkt, som følge av at en av de tiltalte skal ha holdt henne hardt for munnen.

– Det var en stund der jeg ikke kunne puste, forklarte hun og la til at hun fikk inntrykk av at den eldste tiltalte, bestemte hva som skulle skje med henne.

– De gjorde som han sa.

Kvinnen kommer seg til slutt ut av leiligheten. Hun er uten mobiltelefon, men treffer på vitnet som ender opp med å ringe politiet.

I retten fortalte hun at hun har slitt mye etter hendelsen. Hun jobber ikke mer og har sluttet på skolen. I tillegg er hun bekymret for at videoen fra leiligheten skal ha blitt spredt til andre personer.

– Jeg har hørt at en person har sett den, men jeg vet ikke hvem det er, sa kvinnen i sin forklaring.

Seks dager i retten

I tillegg til voldtekten er den ene mannen (26) tiltalt for forulemping av offentlig tjenesteperson i forbindelse med at han ble pågrepet på Sandaker. Under inkvirering i sentralarresten på politihuset på Grønland skal han ha bedt en politibetjent om å «dra til helvete», samt kalt ham for en «homse».

Denne tiltaleposten erkjente mannen straffskyld for.

Det er satt av seks dager til rettssaken mot mennene, som avsluttes neste uke.