For noen måneder tilbake ble det satt opp stillas utenfor kunstgalleriet M35 på Tjuvholmen. For å gjøre fasaden mer innbydende, satte galleristen opp kunst på plater på selve stillaset.

Blant dem som har stilt ut verk der er oslokunstner Christopher «Salke» Henriksen.

Det fikk imidlertid ikke stå i fred. For i løpet av natt til mandag har noen rett og slett stjålet det ene verket, titulert «Fort hjort i solnedgang».

– Noen har gått bort og røska ned hele plata. Skruene var til og med fast i treplatene bak. De har bare dratt det ned og båret det vekk fra stedet, sier Henriksen til Avisa Oslo.

– Helt uakseptabelt

Henriksen er mildt sagt opp oppgitt og forbannet over det frekke kunsttyveriet.

– Det er helt uakseptabelt og ganske barnslig, sier Henriksen.

Til alt hell lot tyven – eller tyvene – et annet verk han hadde laget like ved, bli stående igjen.

– Det er solgt og kunden har allerede betalt. Så jeg er glad for at ikke det ble stjålet, men jeg har også hatt interesse for verket som faktisk ble tatt.

Henriksen forteller at han tidligere har hatt erfaring med at verkene hans rundt i Oslo, blant annet i forbindelse med gatekunstfestivalen Løkkalykke, har blitt kludret over.

– Jeg skal ikke slå fast at dette henger sammen, men det er jo litt rart, kommenterer han.

Fanget på video

Nå håper Henriksen at tyven vil levere verket tilbake. Hele tyveriet er nemlig fanget av overvåkingskameraer.

– Det er dokumentert. Det er jo nesten umulig å gjøre noe sånt nede på Tjuvholmen, uten å bli fanget på kamera. Det er jo kameraer over alt, så jeg vil ikke si at dette var et spesielt strategisk smart tyveri, sier han.

– Har du noen tanker om hvem som kan stå bak dette?

– Det kan jeg ikke gå så mye inn på, svarer Henriksen.

Tyven har en frist på 24 timer på å gjøre opp for seg. Hvis ikke vil Henriksen anmelde saken til politiet.

– Det er jo penger involvert. Det er et kunstverk, selv om er montert på et stillas, sier kunstneren, som for øvrig åpner sin første soloutstilling på M35 førstkommende torsdag.