To tiltalte på 25 år og 24 år og offeret i tenårene møtte tirsdag i Oslo tingrett, men de tiltalte vil ikke forklare seg i retten. Bare offeret forklarer seg.

25-åringen er tiltalt for å ha skutt, en 24-åring er tiltalt for etterfølgende bistand etter skytingen, og skal ha hentet 25-åringen i bil og fraktet ham vekk.

– Offeret hadde englevakt, sa aktor i saken, statsadvokat Peter Andre Johansen, i Oslo tingrett.

Nekter skyld

25-åringen erkjente tirsdag ikke straffskyld for drapsforsøk, slik tiltalen lyder. Han erkjente heller ikke straffskyld for å ha båret et ladd skytevåpen 25. oktober 2021.

Den nå tiltalte 25-åringen meldte seg selv for politiet tre dager etter hendelsen.

25-åringen skal ha avfyrt skuddene med en Smith & Wesson Parabellum-pistol, ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo.

Nekter også skyld

24-åringen skal ha hentet ham ved senteret etter episoden og kjørt ham til en annen adresse i Groruddalen og fjernet alt innhold fra sin egen mobiltelefon.

Heller ikke han erkjente straffskyld da han ble spurt av dommeren om dette, og vil heller ikke forklare seg i retten.

Falt ut

Aktor i saken, statsadvokat Peter Andre Johansen, fortalte retten at offeret var sammen med andre før skytingen skjedde i undergangen.

Politiet fant en patron og en tomhylse i undergangen, som ble grundig undersøkt av krimteknikere etterpå.

Etter at offeret hadde løpt vekk fra undergangen og til senteret og falt om der, falt ei kule ut av kroppen hans, fortalte Johansen.

Fant våpen

Politiet fant ei veske på Smedstua etter hendelsen. I den lå den aktuelle pistolen og ei finlandshette med 25-åringens DNA, opplyste aktor Johansen.

– Offeret hadde englevakt, det gikk bra med ham, la han til.

Så noe sølvfarget

Offeret i tenårene sa i retten at han hilste på 25-åringen på senteret tidligere på kvelden. Offeret hadde beveget seg mot undergangen under Fossumveien sammen med fem venner.

– Plutselig så jeg to mennesker i mørke klær ved undergangen. Jeg så en refleksjon med noe sølvfarget. Jeg bare snudde meg og løp, og først da jeg kom ut på motsatt side, fant jeg ut at jeg var skutt, sa offeret.

– Hva tror du er årsaken til at du ble skutt? undret aktor Peter Andre Johansen.

– Jeg kan ikke se for meg at noen ville skyte meg, eller drepe meg, svarte offeret. Han bekreftet at han møtte 25-åringen få minutter forut for at han ble skutt, men så ikke hvem som avfyrte skudd.

Han ble truffet av ett skudd i hofta, men det kan ha blitt avfyrt to skudd i undergangen, slik tenåringen først forklarte til politiet da han lå på sykehus.