VG melder fredag ettermiddag at det kan være aktuelt å stenge ned frisører og tannleger i Oslo om smitten ikke går ned. Til Avisa Oslo går helseminister Bent Høie et skritt lenger og åpner opp for å be folk holde seg hjemme til visse tider i døgnet.

Foreløpig gjelder tiltakene i Oslo fram til 25. mars. Men effekten av tiltakene ser man ikke nødvendigvis før langt ut i neste uke.

– Vi håper å kunne se effektene av dem litt inn i neste uke. Det kan ta inntil et par uker etter at tiltakene er iverksatt. I lengste fall vil det være å vente inn mot neste helg før vi tar stilling til om disse tiltakene er kraftfulle nok, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Avisa Oslo.

Mulig med strengere tiltak

Oslo er nærmest i full lockdown, og alle skolene er satt til rødt nivå. I tillegg oppfordrer byrådet innbyggerne til å holde den sosiale kontakten til et minimum. Likevel er det mer å gå på av tiltak, mener helseminister Bent Høie.

– Har man mer å gå på dersom det viser seg at smitten ikke går ned i Oslo?

– Det er muligheter til å innføre enda strengere tiltak. For eksempel å gå fra en meter til to meter i avstandsregler. Det vil vi gjøre i en situasjon hvor man opplever at det å holde en meter ikke er nok, sier Høie.

– Hva med portforbud?

– Portforbud har vi ikke planer om å innføre, men man kan for eksempel be folk om å holde seg hjemme til visse tider av døgnet. Da tror jeg at de fleste vil etterleve dette uten at vi innfører det som en lov, sier helseministeren.

– Er det et aktuelt tiltak i Oslo om smitten ikke går ned?

– Det må vi vurdere i samarbeid med byrådet og nasjonale helsemyndigheter, sier Høie.

– Kan få bedre effekt

Det er flere faktorer som vil påvirke hvor stor smittespredningen i landet vil være de neste ukene og månedene. Et av dem er vaksinering. Foreløpig har 47 187 fått første dose, og 28 058 stykk fått andre dose i Oslo. En annen faktor er det muterte viruset. Fredag 12. mars ble den brasilianske varianten av koronaviruset er oppdaget i Årdal kommune i Vestland.

– Vi må regne med i tiden framover at det vil oppstå stadig nye varianter. Vi ønsker ikke flere varianter, og vi ønsker å ha et så lavt nivå som mulig av disse. Derfor gjør vi mye for å unngå at for eksempel den brasilianske varianten sprer seg videre, sier Bjørn Guldvog til Avisa Oslo.

Den siste uka har det også blitt innført massetesting av elever på videregående i Oslo, samt massetesting av arbeidere på byggeplasser. Dette er eksempler på tiltak som forhåpentligvis skal oppdage mer skjult smitte. Men om tiltakene ikke fungerer, er også helsedirektør Bjørn Guldvog enig i at det kan strammes inn i hovedstaden.

– Oslo kommune jobber med å målrette arbeidet inn mot bydelene, arbeidsgruppene og stedene med mye smitte. Man kan sikre bedre etterlevelse av tiltakene, sier Guldvog.

– Så det er fortsatt mulig å stramme inn?

– Det er fortsatt mulig å få enda bedre effekt av tiltakene. Hvis tiltakene etterleves slik som både vi og Oslo kommune ønsker, er det mulig å få enda kraftigere effekt av dem. Det er også mulig å innføre skjerpede tiltak for å redusere mobiliteten i samfunnet, hvis alt dette ikke skulle gi så god effekt. Men det får vi komme tilbake til, for der er vi ikke enda.

Ett år siden nedstengingen

Ett år etter at Norge stengte ned, er smitten rekordhøy i Oslo. Regjeringen har fått både ros og kritikk for måten de har håndtert koronakrisa på. På spørsmål om hva regjeringen kunne gjort det siste året for å unngå at Oslo er i situasjonen vi er i nå, peker Høie på at koronakommisjonen skal evaluere dette.

– Det vil alltid være noe å lære av en sånn krise. Men hvis vi sammenlikner oss med andre land, så har vi betydelig bedre situasjon enn de fleste. Det er også tilfelle i Oslo. Sammenlikner man med andre store byer i Europa, ser man at Oslo har kommet bedre ut av dette enn de fleste, sier Høie.

Helseministeren sier at vi bør være forberedt på strenge tiltak i mars og april, men har fortsatt tro på på at mai kan være en måned hvor vi kan ta noen større steg tilbake til hverdagen.

– Det er håp for 17. mai-feiringen i år?

– 17. mai-feiring blir det uansett, men vi må være forberedt på at det kan bli en annerledes feiring enn normalt. Kanskje vil den bli som i fjor. Men det gjenstår å se, sier Høie.