– Jeg sier bare at jeg trives best med å sykle rundt og være i treningstøy og kunne snakke med hvem jeg vil uten at det står vakter bak meg.

Det svarer en munter Jan Bøhler på spørsmål om han ville takket ja til å bli minister i en eventuell Sp-Ap-regjering.

– Betyr det nei?

– Ja, det tror jeg vil sitte veldig langt inne. Jeg vil være et ombord, som har tid til folk, og jeg tror Senterpartiet trenger sånne ombud. Da skulle det blitt mye press tror jeg, for hvis jeg står og snakker med noen ungdommer, og det står vakter bak meg, eller jeg ikke kan sitte på T-banen, så går ikke det, slår Bøhler fast, før han legger til:

– Jeg må nesten kaldkveles for å si ja til det, tror jeg.

Les også

Holder det til mål for Jan Bøhler, eller sprekker hele Sp på oppløpet?

Første landsmøte på seks år

Med andre ord: Det er usannsynlig at Senterpartiets store profil i Oslo blir en del av en regjering til høsten.

Dette til tross for svært gode meningsmålinger. Aftenposten og NRKs junimåling er faktisk så god at de to partiene lander på 78 mandater og høyere prosents oppslutning enn alle de fire borgerlige partiene til sammen.

Når Bøhler snakker med Avisa Oslo på Eidsvolls plass tirsdag, er han imidlertid mest opptatt av helgas Sp-landsmøte.

Det blir eks-Ap-politikeren Bøhlers første landsmøte på seks år.

Han er invitert til å holde en egen tale (som han hadde holdt da denne saken ble publisert fredag ettermiddag red. anm.), og er storfornøyd med alle gjennomslagene det ligger an til å bli for det han mener er god Oslo-politikk.

– Jeg ønsker jo at jo at Oslo og byene får en sterkere stilling i Senterpartiets helhetlige politikk. At slagordet «by og land, hand i hand» skal bli mer reelt, og at vi får en større grad av oppmerksomhet rundt sakene våre i byene, sier Bøhler

Jubler over jobb til dropouts

Helt konkret innebærer gjennomslagene at Sp vil gå inn for følgende:

  • Bevaring og utvikling av Ullevål sykehus.
  • At Aker sykehus blir sykehus for hele Groruddalen.
  • Styrket områdesatsing i Oslo.
  • Lokale politiposter i bydelene i Oslo og andre større byer.
  • Et nedskalert regjeringskvartal.
  • En egen gjengenhet i politiet.
  • Et nasjonalt exit-program for gjengkriminelle og ungdomskriminelle.
  • Satsing på jobber til ungdommer som faller ut av skolen.


– Det viktigste tiltaket for å forebygge ungdomskriminalitet og rekruttering til gjenger i Oslo, og for å forhindre utenforskap, det er praktiske jobber fra dag én. Du kan ikke be disse ungdommene om å vente et halvt år, for da blir mange gående i månedsvis uten å ha noe å gjøre, utdyper Bøhler om det siste punktet.

– Det er delbydeler på østkanten med 6-7000 mennesker i hvert boområde, hvor de høyeste drop out-tallene ligger på 46,5 prosent. Blant gutter kan det ligge høyere enn dette, for jenter greier seg bedre. Når vi har sånne tall, så kan vi lett få store problemer, understreker politikeren, som meldte overgang fra Ap til Sp i fjor høst.

Mer gjennomslag enn i Ap

Til Avisa Oslo forteller Jan Bøhler at han nå opplever et større gjennomslag enn han noensinne hadde da han representerte Ap.

– Det oppleves veldig positivt. Jeg har ikke hatt så høyt avtrykk i Arbeiderpartiet. Det jobbforslaget prøvde jeg på forskjellige varianter av, men da var holdningen at man trodde altfor ensporet på at reform 94 skulle få alle til å fullføre videregående skole, sier Bøhler.

– Det satt veldig langt inne å ha noe alternativ, for alle skulle gå på skolen. Men virkehligheten er annerledes. Det er best hvis alle får god utdanning, men vi kan ikke la de som dropper ut gå for lut og kaldt vann, mener Sp-eren fra Groruddalen.

Bøhler understreker at han er fornøyd med tilliten Sp og Trygve Slagsvold Vedum har vist ham, siden den dramatiske overgangen i fjor høst.

– Trygve og jeg snakker sammen flere ganger om dagen, og han er veldig interessert i hva jeg driver med og jobber med.

– Føler du at jobben din i Sp er å fronte at dere er et parti man kan stemme på selv om man bor i byen?

– Ja, det mener jeg er viktig å forstå. Vi får gjort mest for oss i byene om også resten av landet stiller opp for oss. Jeg ønsker ikke å blåse meg selv opp til å bety all verden, men jeg mener det har stor betydning å knytte by og land bedre sammen. I og med at jeg er en kjent storbypolitiker, en Oslo-politiker, så kan jeg være et symbol på det, at Senterpartiet ser byene mer, og at vi i byene har interesse av å stå sammen med distriktene.

Torsdag publiserte Jan Bøhler sin nyeste musikkvideo Heia Norge! Saken fortsetter under videoen:

Sentralstyret vil ha arbeidsplasser ut av Oslo

Sp vil snu sentraliseringen og bygge arbeidsplasser i Norge.

Det var selve hovedoverskriften da partiets parlamentariske leder Marit Arnstad la fram førsteutkastet til nytt partiprogram for Sp.

Når Sps prinsipp- og handlingsprogram skal opp til behandling i helga, har Oslo Sp foreslått at flytting av statlige arbeidsplasser fra sentrum til andre deler av Oslo skal sidestilles i partiets mål om å flytte arbeidsplassene ut av hovedstaden.

Dette har de ikke fått medhold for av sentralstyret. Da Avisa Oslo spør Bøhler om hva han synes om det, har han imidlertid stor tro på Oslo-gjennomslag.

– Jeg tenker først og fremst at når det gjelder det konkrete, som flytting av NRK, så har Trygve støttet at vi vil ha det til Grorud stasjon. Også når det gjelder høysikkerhetsfengselet på Bredtvet, så har vi gått mot å legge det i grøntområdet, men vil heller ha det nede i dalbunnen, så vi beholder arbeidsplassene her. Så når det gjelder konkrete saker som dette, så støtter jo Trygve og Senterpartiet det, så jeg er ikke så veldig bekymret, svarer politikeren fra Groruddalen.

– Setter sakene høyest

– Det er flere partier som har lignende formuleringer om statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Vi vil ha det ut av sentrum, og gjerne til Groruddalen, det er jo litt som å ta i bruk hele landet. Vi foretrekker den setningen vi har foreslått, så får vi se, sier Bøhler om sitt eget lokallags forslag.

Et konkret eksempel på dette, var da Stortinget skulle ta stilling til plasseringen av den nye, statlige bedriften Giek. Her flagget Bøhler at han ville legge bedriften til Groruddalen, mens Senterpartiet ville ha den ut av Oslo.

Til slutt endte Bøhler med å stemme mot eget parti, og for forslaget til Arbeiderpartiet, som gikk ut på å plassere Giek i Groruddalen.

– Du stemte mot eget parti i Giek-saken. Er det noe du kan finne på å fortsette med i den typen saker, eller er det fordi du er valgt inn for Ap i denne perioden?

– Vi avklarte da jeg gikk til Sp at ting jeg har gått til valg på, der skal jeg kunne stemme i tråd med det. Jeg husker ikke på sparket alle avstemmingene i Stortinget, men dette har vært bortimot det eneste tilfellet. Så får vi se i neste periode. Jeg legger stor vekt på at jeg vil være ombud og representere folk. Jeg mener at partiene er til for velgernes skyld, og ikke sin egen skyld. Jeg skal ikke utrope meg til noen opprører, men jeg setter sakene høyest.

Framhever trygghet, Ullevål sykehus og ungdommen

Senterpartiet har ingen tradisjon for å stå sterkt i Oslo. Tvert imot. Sist partiet hadde en representant på Stortinget, var under EU-kampen da Arne Haukvik satt i én periode fra 1993.

Nå er målingene gode, og ved et godt valg kan både Jan Bøhler og andrekandidat Bjørg Sandkjær komme seg inn på Stortinget.

Samtidig er det betimelig å spørre hvorfor Oslo-folk skal stemme på et parti, som kjemper for desentralisering. Da spørsmålet kommer opp, svarer Bøhler som følgende:

– Hvis de vil ha en trygg by, hvor vi får gjennomført de sakene som skaper mer trygghet, slik som å redde Ullevål sykehus, ta vare på ungdom som faller utenfor og bekjempe kriminelle gjenger, så trenger man de tiltakene vi går til valg på.

– Man trenger også bedre jobbing for å ta bakmenn i kriminelle miljøer, og man trenger lokale politiposter og å nedskalere planene om et massivt regjeringskvartal, konkluderer politikeren fra Groruddalen.