Hvert år offentliggjør Deichman bibliotek en oversikt over de mest populære bøkene og tegneseriene sine, målt i lånertall.

I 2020 var det Nina Lykkes roman «Full spredning» som var den aller mest populære boka.

Lykke er født i Trondheim, men oppvokst i Oslo. Boka hennes ble lånt ut til sammen 1585 ganger i 2020.

– Å være forfatter er ensomt og usikkert. Man leverer en bok i trykken, men kan aldri vite på forhånd hvordan det kommer til å gå. Så det å oppleve at en bok finner et så stort publikum er utrolig deilig, uttaler Lykke i en pressemelding fra Deichman.

«Full spredning» er Lykkes fjerde bok, og kom ut i 2019. Den vant Brageprisen for skjønnlitteratur samme år, og ble også nominert til Bokhandlerprisen.

Forventer lavere tall

Malin Falch sto bak de to mest utlånte tegneseriene, mens Gulraiz Sharif topper lista over skjønnlitterære ungdomsbøker. Jørn Lier Horsts bok «Operasjon Radius» var mest utlånt i kategorien skjønnlitteratur for barn.

Listene over de mest utlånte bøkene og tegneseriene er basert på utlån fra alle Deichmans biblioteker i perioden 1. januar til 18. desember 2020.

Det totale utlånstallet er ennå ikke klart, melder Deichman i en pressemelding.

Ettersom alle bibliotekene var koronastengt i en periode våren 2020, regner de med at tallet vil bli noe lavere enn i 2019. Da ble det lånt ut totalt 1,5 millioner bøker, tegneserier, CD-er, DVD-er og annet materiale.

– Men vi så en betydelig utlånsøkning etter at vi åpnet bibliotekene igjen, og spesielt etter at Deichman Bjørvika åpner i juni 2020, uttaler biblioteksjef Knut Skansen i pressemeldinga.

Ikke koronastengt i andre runde

Under den andre bølgen med nedstenginger i Oslo kommune er bibliotekene delvis skånet.

På kommunens hjemmeside står det opplyst at bibliotekene holder åpent med begrensninger på hvor mange besøkende det kan være samtidig, i tillegg til begrensning på hvor lenge de får oppholde seg der.

Tilbudet om selvbetjening er i tillegg stengt, og det er ingen arrangementer som avholdes.