Å leie eller eie bolig er nesten like vanskelig i dagens boligmarked. Særlig for vanlige folk.

Forrige uke lanserte LO en rapport om boligmarkedet og arbeidsfolk, der kom det fram at de som kommer dårligst ut er par med barn og arbeidsfolk i deltidsstillinger. Og er du aleneboer, da kan du nesten glemme å eie din egen bolig. Målet vårt må være flere og varierte boliger, et mer tilgjengelig boligmarked og prioriteringen av sosialt bærekraftig boligpolitikk.

Det er flere måter å gjøre dette på, og her utdyper jeg noen av de viktigste virkemidlene jeg ser for meg i tida som kommer.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Tredje boligsektor

Mellom den kommunale og kommersielle sektoren, har det nå oppstått en ny gruppe - nemlig den tredje boligsektoren. Denne sektoren er ofte forbeholdt personer som enten ikke har råd til å kjøpe bolig i dag, de som ikke har muligheten til å betjene et stort boliglån eller som selv ønsker å leie fremfor å eie, dog over lenger tid og med tryggere vilkår. Kommunen må være med på å satse større på denne sektoren, ved å blant annet tilgjengeliggjøre eiendom forbeholdt den tredje boligsektoren.

Leie-til-eie

Å eie sin egen bolig er selve kjernen av den norske boligmodellen. I dag er det for mange grupper i samfunnet vårt som ikke er i stand til dette, og derfor må vi politisk kunne hjelpe folk å gå fra å leie bolig, til å eie den selv. Leie-til-eie modellen er noe utbyggerne tidligere har vist interesse for, og dette kan være med på å lette veien inn i boligmarkedet. At kommunen er med på å satse på denne modellen, kan være med på å gjøre det lettere for utbyggere å tenke på boligutvikling på en ny måte.

Oslobolig

Og apropos nytenkende utvikling: Oslobolig er et selskap etablert av Oslo Kommune under Raymond Johansens byråd i 2021, som skulle hjelpe folk med å gå fra å nettopp leie til å eie. Ved å først kjøpe halvparten eller mer av en leilighet og betale leie til Oslobolig på resten, for å på sikt kunne kjøpe og dermed eie hele leiligheten.

Dette kreative og viktige konseptet er et prakteksempel på samarbeidet mellom det offentlige og private. Dagens boligmarked og situasjonen er så kompleks at vi må tørre å satse på flere innovative initiativer for å endelig kunne løse opp i krisa. Jeg tror at vi må satse videre (og langt mer) på Oslobolig. Da trenger selskapet særlig å kjøpe opp flere boliger for å tilgjengeliggjøre disse for de som trenger det mest.

Skatt på sekundærboliger

I dyrtid er det kanskje tabu å snakke om skatt, men jeg påpeker det for diskusjonens skyld. Mens det for noen er livets store drøm å komme seg ut på boligmarkedet og eie sin egen bolig, er boligmarkedet for andre – en lekeplass. I dagens utleiemarked ser vi at flere av aktørene gjerne er privatpersoner som selv eier flere boliger, og leier disse ut til ugunstige priser (ofte med en ruvende fortjeneste).

Privatutleiemarkedet bør vurderes strammes inn på vis for å gjøre vilkårene til leietakerne mer rettferdig. Om dette er strengere lovverk, økte skatter på sekundærboliger eller andre tiltak - har jeg enda ingen sterk formening om. Det jeg vet er at vi må øke terskelen for å få en ruvende fortjeneste på andres livsopphold.

Studentboliger

I dag er det over 90.000 studenter i Oslo, og NSO melder om at nesten 8 av 10 studenter må ut på det private leiemarkedet da de ikke får tilgang til studentboliger. I en allerede trang økonomisk situasjon med et stadig belastende utleiemarked er jeg bekymret for at studenter vil velge seg vekk fra Oslo.

Å raskt bygge flere studentboliger i Oslo er positivt for studentene, og på sikt vil det også tilgjengeliggjøre resten av boligmarkedet. Om flere studenter leier studentboliger, frigjøres flere boliger på leiemarkedet. Dette vil muligens både få ned leieprisene, og over tid vil også etterspørselen til leieboligene avta. Privautleierne vil måtte selge boligene, noe som vil få flere boliger på markedet i sirkulasjon. Tilbudet økes, og forhåpentligvis vil prisene avta, slik at flere som ønsker å eie vil få muligheten til det.

Les også

En ny by i skogen? De aller fleste kommer i så fall til å kjøre bil

Ingen quick-fix

Jeg har skissert fem muligheter for å stegvis løse dagens boligkrise. Selvsagt er det sånn at ting må bli gjort både hyppig og i et høyt volum, og raskt. Likevel mener jeg at vi tenke høyt og løfte diskusjonene. Det tøffe og nærmest umulige boligmarkedet er ett av våre største problemer som samfunn i dag.

Og heldigvis er det flere aktører som er på ballen og ser verdien i å løsne opp i krisen som vi er i akkurat nå. Det aller viktigste vi kan gjøre i dag for å utvikle framtidas Oslo er - å regulere og bygge flere boliger, tilgjengeliggjøre boligmarkedet og finne kreative løsninger som får med flere inn i varmen.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Ikke alle klarer å slå røtter på «østkantens vestkant»

Les også

Vest i byen kan folk røyke cannabis i fred. På østkanten følger politiet med

Les også

Vanlige folk møter et gigantisk byråkrati. Store utbyggere sier ingen nei til

Les også

Same procedure as every year, James?