Den store forskjellen fra fredsvåren - uten sammenligning for øvrig - er at de fleste som nå svermer i Oslos gater, har en velfylt lommebok. Alt denne oppdemmede suget etter liv og røre, kan gi oss en økonomisk opptur vi skal langt tilbake for å finne maken til.

Torsdag kveld var jeg på befaring i Oslos gater. Alle utesteder var smekk fulle. I gatene gikk folk med masse handleposer. Det spises, drikkes og shoppes over en lav sko. Fra å ha gått på lavbluss siden i fjor høst, er vi nå inne i et aldri så lite økonomisk mirakel som jeg tror vil vare en god stund om ikke delta-viruset eller andre mutanter gir oss veldig negative overraskelser i ukene og månedene som kommer.

Torsdag tok Avisa Oslo temperaturen på Oslos uteliv:

– Det er to forskjellige verdener. Det er en ketchupeffekt, og et vanvittig trøkk på restaurantene. Det er helt bananas, sa Sebastian Myhre som blant annet driver Stallen og FYR Bistronomi & bar i Underhaugsveien på Majorstua til AO torsdag.

Folk ikke bare vender tilbake til jobbene sine i servicebransjen, det er også et akutt behov for å ansette

– Vi hadde gledet oss masse til å åpne opp igjen etter korona, men vi har massive problemer med ansatte. Det er supervanskelig å få tak i folk. Det sliter vi veldig med, sa driftsjef Laila Sagmyr Hansen hos Akershusgruppen som driver flere restauranter til Nettavisen samme dag.

Med utsikt til at de fleste blir mye hjemme i ferien, kan juli bli en fantastisk måned for handels- og utelivsbransjen. Slagene på kassa kan komme tett som hagl. Og det er ikke bare her i byen at det økonomiske oppsvinget ser ut til å bli sterkt i år, men også neste år.

Den amerikanske investeringsbanken Wells Fargo spår at den amerikanske økonomien vil lede an i en fantastisk vekst de to neste årene. Banken spår at det amerikanske bruttonasjonalproduktet (BNP) vil vokse med 7,3 prosent i år. Vi må tilbake til 1951 for å fine et tilsvarende sterkt tall. Investeringsbanken Credit Suisse estimerer en global økonomisk vekst på 5,9 prosent i år, og 4 prosent i 2022.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har spådd en økonomisk vekst i Norge på 3,2 prosent i år og at norsk økonomi vil være tilbake til før-corona-nivå innen nyttår. Denne veksten vil først og fremst være drevet fram av en kraftig økning i etterspørselen og husholdningenes forbruk.

Post pandemien ser det ut til at verden skal inn i et voldsomt økonomisk oppsving. Ikke ulikt det verden opplevde etter at spanskesyken ebbet ut i 1918. Også da gikk verden inn i en sterk høykonjunktur.

Nå tror jeg også at Oslo er spesielt rigget for nyte godt av denne økonomiske boomen. Vi har vært mest nedstengt i Norge. Oppsiden ved det nå er at svært mange har spart veldig mye penger i perioden vi gikk på lavbluss. Oslo er ungdomsbyen. Bølingen som nå er sluppet løs, er ekstremt opplevelses - og kjøpekåte.

Siden så få av dem er fullt vaksinerte, er de også i stor grad inngjerdet i Oslos lekegrind. Her er det imidlertid grønne gressganger. Alle redningspakkene har berget mesteparten av byens rike uteliv gjennom krisen. Byen som nå er åpnet opp, er et eldorado for unge mennesker.

Og var det noe fredsvåren 1945 skapte, så var det tidenes babyboom i 1946. Kanskje får vi en baby boom-light i 2022? Datingappene går i alle fall rykende varme i Oslo akkurat nå. Det er så mye som skal tas igjen. Å være fullvaksinert er et afrodisiakum.

Love is in the air!

Og snart kommer tilskuddene som kan gjøre byen mye mer attraktiv både for innenlandsk og utenlandsk turisme. Først og fremst åpningen av nye Munchmuseet 22. oktober. Byggets arkitektur, lokaliseringen på Sørenga og Munchs ikoniske tiltrekningskraft kan gjøre museet til hva Guggenheim-museet har gjort for Bilbao.

Oslos hovedbibliotek - Deichmans Bjørvika - er også en destinasjon store deler av Norge ønsker å gjøre seg kjent med. Operaen ligger der og troner fortsatt med høy attraksjonskraft.

Tida da Oslo bare hadde vikingskipene, Frognerparken og Holmenkollen å by på er så til de milde grader tilbakelagt. Alt det nye, supplert av et usedvanlig rikt restaurant- og uteliv med et konserttilbud som vaker på et internasjonalt høyt nivå, gjør at Oslo har alle forutsetninger for å bli den, nye kule destinasjonen for alle som føler seg unge i hodet fra hele verden.

Jeg er om det ikke blir tung delta blues, ekstremt positiv på Oslos vegne.