(NA): – Jeg håper ingen kommer til å betale. Det er ingen grunn til at noen skal kjøpe fossilbil, sier direktør i klimaetaten, Heidi Sørensen, til NRK.

Norske politikere har bestemt seg for at det ikke skal selges annet enn elbiler i Norge fra 2025. Det skal ikke være noe valg å kjøpe en hybrid, bensin- eller dieselbil.

Problemet til politikerne er at EØS-avtalen hindrer et direkte forbud mot disse bilene. En kan bare legge til rette for at folk selv velger å kjøpe elektrisk.

Direktør i klimaetaten, Heidi Sørensen, foreslår derfor at bensin- og dieselbiler som blir kjøpt etter 1. januar 2025, skal betale tungbiltakst i bommene.

Forslaget er et innspill til forhandlingene om ny Oslopakke 3.


Slik vil avgiften se ut

Heidi Sørensen sier at forslaget også er i tråd med Stortingets mål.

– Hvis noen kjøper en fossil bil når det har blitt 2025, når Stortinget har sagt at vi ikke skal gjøre det lenger, skal de ha en knallhøy takst i bommen, sier hun til NRK.

Sørensen legger taksten for de nyeste lastebilene til grunn, de som heter Euro 6. De betaler i dag 91 kroner pr. bompassering i rush, 62 kroner utenom.

Takstene for fossilbiler er disse, forutsatt at de har bombrikke:

  • Bensinbil utenom rush: 26,40 kr
  • Bensinbil i rush: 31,20 kr
  • Dieselbil utenom rush: 29,60 kr
  • Dieselbil i rush: 33,60 kr

Klimaetatens forslag betyr dermed en tredobling av prisen i rushtrafikken.

– Vil ha liten effekt

Forslaget støttes av gruppeleder for MDG i Oslo bystyre og leder for samferdsels- og miljøutvalget, Sirin Stav.

Høyres miljø- og samferdselspolitiker Mehmet Kaan Inan mener imidlertid at tiltaket vil ha liten effekt nettopp fordi det selges så få fossilbiler.

– Jeg vil heller diskutere hva vi kan gjøre for å få folk til å gå over til elektrisk enn å gå så drastisk til verks, sier Inan til NRK.