Vintermånedene, inkludert jula, er høytid for antall bygningsbranner.

– Det er fordi folk nå er mer hjemme og mindre utendørs av naturlige årsaker. Da fyrer man kanskje hardt i peisen og bruker mye levende lys. Samtidig kan det bli overbelastning på elanlegg, eller det kan være feil bruk av skjøteledninger, for å nevne noe, sier Gaute Gaarder, kommunikasjonsrådgiver i Brann- og redningsetaten.

Men et sted er aller mest utsatt:

– De fleste branner starter på kjøkkenet under matlaging. Derfor vil vi nå be alle puste med magen og være oppmerksomme og til stede. Julestress og dårlig tid er en dårlig kombinasjon for brannsikkerheten, sier han.

Han oppfordrer også alle til å sjekke røykvarslerne i huset eller leiligheten, samt sjekke hvor slukningsapparatene er og at de står på grønt.

– Vit at du har sikra deg tidlig varsling. Da kommer du deg raskt og får varsla andre – det redder liv, sier Gaarder.

Han gjentar dermed oppfordringen Brann- og redningsetaten kom med på sin Facebook-side tirsdag.

– Sikkerhet kan i mange tilfeller bare bli en fjerne tanke, om en tanke i det hele tatt. Det har vi stor forståelse for. Det handler jo om å overleve på andre måter også. Vi skrev for noen dager siden at desember brenner. Det har den dessverre levd opp til. Det er fortsatt mange dager igjen, etterfulgt av mørke kalde måneder på nyåret, skriver de.


Dyster statistikk

Advarselen kommer med et dystert bakteppe. Etter en brann på Bjølsen søndag, omkom en person.

Det betyr at fire stykker hittil i 2022 er omkommet i nettopp brann.

De siste fem årene er mønsteret veldig tydelig, ifølge Gaarder.

– Fra 2017 til 2021 omkom 23 personer i brann i Oslo. Av de er 21 personer i såkalt «utsatt gruppe».

Det betyr mennesker som har større sjanse for å forårsake brann, samt dårligere evne til å slokke brann og komme seg ut når det først brenner.

– I praksis betyr det ofte eldre med kognitiv svikt som bor hjemme, og folk som benytter medisiner og rusmidler, veldig ofte i kombinasjon med sigaretter. Det er dessverre sånn at det er disse gruppene som oftest omkommer. Dette er noe vi jobber veldig mye med, sier Gaarder.

Oppstår overalt

Selv om enkelte grupper mennesker er mer utsatte enn andre, er det ikke nødvendigvis slik for bygninger eller områder.

– Branner kan oppstå hvor som helst, og det gjør de. Det er ikke noen skillelinjer på tvers av byen, både i øst og vest og nord og sør i Oslo er det branner.

På Facebook skriver etaten at de er 530 ansatte som jobber for en by med over 700.000 innbyggere.

– Det setter ting i perspektiv. Det forteller at uten DEG klarer vi svært lite på egen hånd. Uten DEG går vi glipp av små og store bidrag som vil kunne utgjøre en forskjell. Vær så snill, vær en bidragsyter for brannsikkerhet i julen og ellers gjennom året.

LES OGSÅ: