– Det skal være attraktivt å velge yrkesfag i Oslo. Nå har vi en regjering som spiller på lag med Ap-byrådet og setter pengene på bordet, sier stortingsrepresentant og Oslo-politiker Kamzy Gunaratnam (Ap) til Avisa Oslo.

Torsdag legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Der foreslår kunnskapsminister Tonje Brenna å øke potten for utstyrsstipend med drøyt 50 millioner kroner.

Nye satser

Tidligere har utstyrsstipend for yrkesfagselever blitt utdelt gjennom fire forskjellige satser – avhengig av hvilket program man går på.

Regjeringens forslag går ut på å flytte en rekke programmer opp en sats, samtidig som det innføres en femte, høyere sats.

– Økonomi bør ikke bestemme hva slags linje du kan velge på videregående. Derfor er jeg glad for at vi nå øker utstyrsstipendet, særlig for de linjene der elevene trenger dyrere utstyr. Det er spesielt viktig i ei tid der det meste blir dyrere, sier Brenna.

Forslaget går ut på følgende fem satser:

  1. 1149 kroner
  2. 2160 kroner
  3. 3483 kroner
  4. 4732 kroner
  5. 5915 kroner

Programområdene som vil falle inn under sats nummer fem er «restaurant- og matfag», «håndverk, design og produktuvikling», «bygg- og anleggsteknikk», frisørprogrammet, samt «Naturbruk».

– Søk yrkesfag

Oslos byrådsleder Raymond Johansen har tidligere gått ut i Avisa Oslo med en oppfordring om å søke yrkesfag.

– Vi har jo opplevd under pandemien hvor ekstremt avhengig vi i Norge er av importert arbeidskraft. Vi kan ikke alltid være trygge på at det går mye dårligere i andre land slik at de vil reise hit og ta jobber her, og må sørge for å ha egne ansatte innen kritiske sektorer, sa han til AO den gangen.

Nå ønsker regjeringen altså å sukre pillen for de som eventuelt velger yrkesfag på videregående, fremfor å søke seg til studieforberedende linjer.

– Yrkesfagelever er fremtidens fagarbeidere og må behandles med den respekten og investeringen de fortjener, sier Gunaratnam.