(Oslodebatten)

Hvert år rapporteres det om økende psykisk uhelse blant barn og unge: søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer, stress, hodepine, skolevegring og liknende. Det har ikke blitt mindre nå etter pandemien.

Da YogaHaven etablerte seg på Frysja høsten 2019 var derfor et av våre største ønsker å bidra med å holde kurs i barne- og ungdomsyoga for barn i bydelen.

Bydel Nordre Aker er en typisk vestkant-bydel med veldig godt tilbud innen konkurranseidretter som ski, sykling og fotball. Dette er aktiviteter som krever bedre og bedre utstyr.

Jeg kjenner flere som ikke har hatt anledning til å delta på akademilag eller fortsette da de begynte på ungdomskolen, fordi det ble for dyrt - det til tross for at vi bor i en såkalt ressurssterk bydel. Konkurranseidretten blir dyrere og dyrere etter hvert som barna vokser til, og press og konkurranse gjør også at mange ungdommer faller fra.

Livsmestring og bevegelsesglede

Morten Borge, CEO i Ferd, utrykker i et innlegg i Oslodebatten stor bekymring for at det sosiale gapet er på vei ut av kontroll: «Pandemien har forsterket skjevhetene og truffet hardest de unge, og de som stilte svakest fra før: De som bor trangest, de som har stått i førstelinjen, de som har blitt permittert, eller de som trenger et fritidstilbud og et fellesskap utenfor hjemmet», skriver Borge.

LES MORTEN BORGE:

Les også

Veien til følelsen av total håpløshet er kort. Det har jeg erfart

Han påpeker at Oslos utfordringer er så store at vi må gjøre noe nå – og han mener både offentlige og private krefter må bidra. Det er nettopp det bydel Nordre Aker gjør.

Yoga er en konkurransefri aktivitet med fokus på livsmestring og bevegelsesglede. Yoga-trening krever minimalt med utstyr, vi trener barføtt i en myk bukse og t-skjorte og deltakerne kan låne matte og teppe.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Barna landet i seg selv

Da bydelen utlyste frivillighetsmidler innen psykisk helse dedikert til barn og unge, var jeg snar med å sende en søknad.

Jeg underviste barne- og ungdomsyoga i flere år på Berg, og så hvor godt yoga gjorde: Hvordan barna landet i seg selv, klarte å konsentrere seg bedre, være tilstede, og ikke minst hvor viktig leken og hvilen var for dem.

For en 14 år gammel jente var yogakurset noe som fikk henne til å føle seg både stabil, sterk og rolig: «Jeg er så glad for at mamma snakket med yogalæreren før jeg begynte, og fortalte at det av og til blir litt for mye for meg, og at jeg da trenger å gå ut av rommet. Det var ikke noe problem, sa læreren. Hos oss legger vi til rette slik at alle føler seg trygge og ivaretatt!»

Med frivillighetsmidlene vi fikk tildelt, kan YogaHaven holde gratis yogakurs for barn og ungdommer i bydelen – i hele år.

Avdeling for psykisk helse i bydel Nordre Aker har informert om yogatilbudet vårt til BUP, barnevernstjenesten, sosialkontoret, barne- og ungdomskoler, helsesøstre og andre relevante offentlige instanser. I løpet av en uke var både barneyogaen og ungdomsyogaen fulltegnet.

Yoga styrker barn og unges trygghet, troen på seg selv og gir dem gode livsmestringsverktøy.

Private krefter kan bidra

Gjennom frivillighetsmidler til private aktører legger bydelen til rette for at private krefter kan bidra.

Likevel bør bydelen og private aktører bli flinkere til å samarbeide om hvordan de best kan nå ut med ulike tilbud. De bør snakke sammen underveis og dele informasjon om hvordan det går. Det må bli enklere å få og finne informasjon om mulighetene i bydelen, i motsetning til at man selv må lete inne på bydelens sider.

Vi må bli flinkere til å bidra med informasjon om hverandres tilbud – til det beste for alle borgere i bydelen.

Les flere Oslo-historier og debattinnlegg på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

Lærerne brydde seg ikke om gutten som regnet alt i hodet

Les også

Nye bøker er bare én ting skolen ikke har råd til

Les også

Sønnen min skal starte på skolen. «Heller elite enn ghetto», sa en til meg

Les også

Disse gatene lærte meg at ingenting i livet kommer gratis