Økern Portal kan nå smykke seg med prisen Scandinavian Green Roof Award. Dette er en nordisk pris som deles ut til prosjekter som bruker takarealer på innovativt vis i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

I år har taket på 7.000 kvadratmeter stukket av med prisen. Her er det egen matproduksjon som gjelder.

Vurderingen som ligger til grunn for prisen er blant annet biologisk mangfold, økologisk bærekraft, overvannshåndtering og klimatilpasning. Det er Oslo Pensjonsforsikring AS som eier Økern Portal.

Forvaltningsdirektør i OPF, Richard Groven, forklarer at visjonen for prosjektet er å skape et bærekraftig fellesskap mellom næring og nærmiljø.

– Taket på Økern Portal er Nord-Europas største spiselige takpark. Alt som vokser i takparken kan puttes i munnen, og alle er velkommen. Jeg vil takke våre samarbeidspartnere som har vært med på å skape denne fantastiske plassen, sier Groven i en pressemelding.

Bygget har fått kritikk

Selv om taket får pris for å være innovativt og bærekraftig, så er det flere som har kommet med kritikk av bygget. Økern Portal ble i 2021 nominert til Grøss-medaljen av Instagramkontoen Arkitekturopprøret da de skulle kåre årets styggeste bygg. Prisen ble tildelt Munchmuseet.

Men også arkitekter har vært kritiske til det nye signalbygget på Økern. Avisa Oslo hadde meg seg arkitektene Arild Eriksen og Siri Jæger Brudvik da de besøkte bygget på åpningen i november. Arild Eriksen har lang erfaring som arkitekt, både fra Eriksen Skajaa Arkitekter og Fragment som han startet i 2018. Siri Jæger Brudvik er styreleder i Oslo Arkitektforening.

Jæger Brudvik og Eriksen synes ikke nominasjonen til Grøss-medaljen til Arkitekturopprøret er ufortjent:

– Dette er et bygg som skal henvende seg til lokalmiljøet, men det blir et skrik i mørket, sa Eriksen da.

Les også

Arkitektene er ikke imponert over Økern Portal: – Langt forbi tiden for signalbygg