– Vi inviterer bystyret til et bredt samarbeid om småhusplanen. Det er viktig at vi får et bredt flertall bak planen, slik at småhusplanen står godt i årene framover, sier byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding.

Tirsdag ettermiddag leverer byrådet fra seg saken der de kommer med et forslag til en revidert småhusplan. Dette forslaget vil imidlertid neppe vedtas slik det står nå. Derfor har byrådspartiene Ap, SV og MDG tatt initiativ til forhandlinger med opposisjonspartiene Høyre og Venstre, for å finne et bredt flertall.

Småhusplanen regulerer utbygging av eiendommer i de aller fleste småhusområdene i Oslo (se faktaboks). Totalt er rundt 28.000 eiendommer med til sammen 40.000 boenheter omfattet av planen.

– Det er viktig for oss å få en småhusplan som står seg i mange år framover. Vi ønsker derfor å komme til enighet med bystyrepartiene om tilpasninger, slik at vi får et bredt flertall bak småhusplanen, sier byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) i pressemeldingen.

Småhusplanen

  • Småhusplanen omfatter rundt 28.000 eiendommer i bydelene Alna, Bjerke, Frogner, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Nordre Aker, Nordstrand, Stovner, Søndre Nordstrand, Ullern, Vestre Aker og Østensjø.
  • Planen styrer hvordan det kan bygges og fortettes på eiendommer som er omfattet. Den legger også begrensninger for hvor mye det er lov å bygge på eiendommene.
  • I april 2021 sendte Plan- og bygningsetaten et forslag til en revidert småhusplan på høring.
  • Den reviderte planen skal bidra til å skjerme småhusområdene for ytterligere fortetting, og sørge for et sterkere vern av de grønne verdiene.
  • Blant forslagene er å redusere tillatt utnyttelse per tomt fra 24 til 16 prosent. Minste tillatte tomtestørrelse er satt til 600 kvadratmeter for hver boenhet, og minste avstand mellom bebyggelse er åtte meter. Både trær og eksisterende bebyggelse får et sterkere vern.
  • Plan- og bygningsetaten varslet samme dag et midlertidig byggeforbud innenfor sonen. Dette ble politisk vedtatt i juni 2022.
  • Fra 15. februar 15. januar ble vedtaket opphevet, og saker som kom inn til PBE etter 6. april 2022, blir tatt opp igjen til behandling.

  • Byutviklingsutvalget anmodet byråden om å legge fram et nytt midlertidig forbud med virkning fra 12. april 2023. Det skal være identisk med det gamle, men med noen endringer.

  • Målet er at den reviderte småhusplanen skal behandles politisk i løpet av inneværende bystyreperiode.

(Kilde: Plan- og bygningsetaten)

Prøvde seg på enighet før saken

Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke forteller at han, sammen med partikollega Haakon Riekeles og Høyres James Stove Lorentzen ble invitert til et møte med byrådene Johansen og Eidsvoll, samt gruppelederne til de tre byrådspartiene Eivind Trædal (MDG), Sarah Safavifard (SV) og Andreas Halse (Ap).

Møtet fant sted mandag forrige uke.

– Det som var deres opprinnelige ønske, var å forhandle med oss om småhusplanen oss før byrådet la frem en sak. I opposisjonen mente vi det ville ført til en skjevhet om informasjonstilgangen. Derfor ville vi vente til byrådet la frem en sak.

Han er glad for at byrådet nå går bredt ut for å finne en løsning flere partier kan stille seg bak.

– Jeg tror det er bra om man får et bredt forlik om en så stor og viktig sak. Det er klokere å finne en løsning som vil stå seg over tid.

– Er du spent på forslaget som kommer fra byrådet i dag?

– Nei. Det tror jeg vil ligge tett opptil forslaget fra Plan- og bygningsetaten. Det mener jeg det er behov for å gjøre store endringer på.

Innførte midlertidig forbud

Det ble nærmest oppstandelse blant både privatpersoner og utbyggere da Plan- og bygningsetaten (PBE) i april i fjor varslet et midlertidig forbud mot tiltak for store deler av Oslos småhusområder.

I alt nesten 30.000 boliger ble omfattet av bestemmelsen, og klagene var mange og høylytte. Utbyggere og privatpersoner var enige om at dette kom alt for brått på, og var altfor inngripende, skrev Avisa Oslo den gang.

I juni ble forbudet formelt vedtatt innført, og skulle etter planen gjelde frem til ny småhusplan var på plass, men i februar vedtok byutviklingsutvalget i Oslo kommune et åtte ukers amnesti fra det midlertidige forbudet.

Tirsdag meldte PBE at de hadde talt opp søknadene som kom inn i løpet av amnestiperioden. Totalt var det snakk om 345 søknader om nye boliger i småhusområdene i amnestiperioden. Til sammenligning kom det inn 344 søknader i hele 2021.