I starten av juni skrev Nettavisen om 58 familier som ble nektet innflytning i sine splitter nye leiligheter på grunn av et rekkefølgekrav.

Leilighetene var helt klare og det eneste som manglet var familiene som skulle bo der.

Maria Sjuve og Mattias Lundmark hadde solgt det gamle huset sitt og kjøpt en leilighet i nybygget.

Problemet var at utbyggeren, Grefsen Utvikling, av forskjellige årsaker ikke hadde innfridd rekkefølgekravene for det siste boligtrinnet i den store utbyggingen av Grefsen stasjonsby.

Plan- og bygningsetaten hadde stilt krav om at en gangbro på andre siden av nabolaget skulle bli bygd før familiene kunne flytte inn.

Paret fikk derfor beskjed om at de ikke fikk flytte inn til planlagt tid likevel. Når de kunne flytte inn kom an på når gangbrua ble bygd. Dette var usikkert, men anslått til tidligst høsten 2022.

Over ett år etter den planlagte innflytningen skulle ha tatt sted.

Etter utallige telefonsamtaler og mailkorrespondanser mellom de forskjellige partene kan paret endelig legge en stressende vår bak seg.

Forrige fredag ga Plan- og bygningsetaten alle boligeierne midlertidig brukstillatelse.

Orket ikke flere svada svar

Maria Sjuve forteller at de egentlig hadde lite tro på at situasjonen kom til å ordne seg.

– Når jeg fikk den e-posten satt vi i bilen på vei til Canvas Hove på en miniferie. Da jeg åpnet opp mailen og så at jeg hadde fått e-post tenkte jeg at jeg egentlig ikke orket å lese den akkurat nå. Jeg orket ikke flere svada-svar, sier Sjuve.

Men så åpnet hun til slutt e-posten.

– Da jeg begynte å lese den skjønte jeg ingenting. Jeg begynte å grine og måtte lese den to ganger.

Hun forteller at det var flere lykkelige boligeiere den kvelden. Et par av deres fremtidige naboer har allerede begynt å flytte inn.

Paret var på ferie uten barna da de fikk beskjeden. Da de kom hjem igjen kunne de endelig fortelle datteren på seks år at de skulle flytte inn i leiligheten.

Sist gang Nettavisen pratet med Sjuve og Lundmark var de bekymret for hva de skulle fortelle datteren deres som hadde gledet seg til å begynne på skole i nærområdet.

– Hun har kommet i klasse med alle fra barnehagen og nå merker vi at alt faller på plass. Datteren vår er veldig fornøyd. Denne usikkerheten med skole og barnehagen for ungene våre har vært det verste, sier Sjuve.

Les også

Dagen da Erlend skjønte at han måtte i fengsel

– Tydelig at det presset de har kjent på nå funker

I påvente av å finne ut om de får flytte inn eller ei, har paret leid en midlertidig bolig.

– Vi var i kontakt med banken for vi måtte finne ut hvilke alternativer vi hadde hvis situasjonen ikke ordnet seg. Vi kunne jo ikke bli boende i den midlertidige leiligheten for evig, det funker rett og slett ikke. I tillegg er alle tingene våre fortsatt på lager og vi betaler for lagerplass, sier hun.

Paret skal bruke den siste ferieuka i slutten av juli på å flytte inn.

– Vi er spente. Vi har ikke vært der inne på kjempelenge. Vi aner jo nesten ikke hvordan det ser ut. Vi har glemt alt og prøvd å glemme det fordi vi ikke har visst om vi kommer til å få lov å flytte inn, sier Sjuve.

Hun mener presset byrådet har fått fra flere kanter er grunnen til at boligeierne endelig kan begynne å pakke sakene sine inn i flyttebilen.

– Vi er ganske sikre på at både presseoppslagene og at vi kjøpere har presset byrådet med e-poster og telefonsamtaler er en del av årsaken til at dette problemet er løst. Det er tydelig at det presset de har kjent på nå funker, sier hun.

Les også

Parken skjuler en glemt barokkhage. Har jobbet i tiår for å få den tilbake

Ønsket ikke at kjøperne skal lide

Byråden Hannah E. Marcussen (MDG) i byutvikling er politikeren som sendte brevet som fikk prosessen i gang fredag kveld.

– Etter hva jeg erfarer står en rekke av boligkjøperne nå i fare for å bli bostedsløse da de i tillit til utbyggers utsagn om forventet overtakelse har solgt sine respektive boliger, skriver Marcussen til Plan- og bygningsetaten.

Hun ønsket ikke at kjøperne skulle lide under dette.

– Her er det blant annet barnefamilier der barna skal begynne på skole i nærmiljøet. Det må være viktig at de får beholde skoleplasser og barnehageplasser, og at de får flytte inn slik som de er forespeilet av utbygger, sier hun, og legger til:

– Det fremstår svært urimelig at barna og familiene bli påført så store og uheldige konsekvenser av at utbygger ikke gjennomfører byggingen av den regulerte gangbroen de har vært pålagt å utføre siden 2008.

Innvilget midlertidig dispensasjon

Byrådsavdelingen har hatt to møter om saken 25. juni og 1. juli. Der har de fått forsikring om at broen fortsatt blir bygd slik forutsatt i reguleringsplanen.

– Grefsen utvikling levert tidsplanen med forventet ferdigstillelse av gangbroen 4. kvartal 2022. Grefsen utvikling ha har også stilt en bankgaranti for bygging av gangbroen. På bakgrunn av dette og den forpliktende tidsplanen har byråden nå innvilget en midlertidig dispensasjon, slik at beboerne skal få flytte inn, sier Marcussen til Nettavisen.

Hun forklarer at dette har tatt tid fordi utbygger ikke har oppfylt kravene i reguleringsplanene.

– Her har kjøperne i Grefsen stasjonsby blitt skadelidende. For å få løst den uholdbare situasjonen for de nye beboerne, så har kommunen nylig stilt krav til Grefsen utvikling om en detaljert tidsplan over søknads- og byggeprosessen for gangbroen, slik at de forplikter seg til bygging innfor et avtalt tidsrom.

– På bakgrunn av denne nye tidsplanen og en bankgaranti, har jeg nå sørget for at de får innvilget en midlertidig dispensasjon fra rekkefølgekravene, slik at beboerne får flytte inn i boligene sine og ikke blir mer skadelidende enn nødvendig, sier hun.

Marcussen ba om at saken skulle bli prioritert og et par timer senere fikk familien beskjed om at de kunne flytte inn.

Grefsen Utvikling sa til Nettavisen i juni at selskapet har helt siden den første søknaden for seks år siden hatt til hensikt å få bygget gangbroen så raskt som mulig.

– Underveis i alle disse årene er det imidlertid blitt stilt forskjellige krav fra ulike etater og interessenter som har gjort det svært vanskelig å få plass en løsning. PBE har gitt en rekke dispensasjoner for rekkefølgekravet tidligere, men har foreløpig ikke villet gi det for hus 25, sa daglig leder, Per Gunnar Rymer, i juni.

Utbyggingsselskapet var svært overrasket over at det skal ta så lang tid for å få en koordinert tillatelse fra kommunen til bygging av en relativt enkel gangbro. Grefsen Utvikling har vært nødt til å forholde seg til både Plan- og bygningsetaten, Bymiljøetaten, Sporveien, Veivesenet, samt Bane NOR Eiendom.