Det opplyser Oslo kommune i en pressemelding tirsdag kveld.

Tomtearealet på den gamle Veterinærhøgskolen er på over 50 mål, tilsvarende sju fotballbaner, og vil gi kommunen areal til kommunale tilbud som skole, flerbrukshall og bibliotek, så vel som bydelspark.

– Dette er nok det største eiendomskjøpet Oslo kommune foretar noensinne. Folk vil bo i Oslo og vi må sikre oss arealer, så folk får det tilbudet de skal ha, sier byrådsleder Raymond Johansen.

– Det er ikke hverdagskost at en eiendom av denne størrelsen kommer for salg i indre by, legger han til.

Tomtekjøpet ble først omtalt i Aftenposten.

Sikrer arealer

Området skal utvikles med gode tilbud til lokalbefolkningen. Vi kan ikke la dette toget gå fra oss, selv om investeringen er uhorvelig stor, sier byrådslederen.

– Bydelen trenger et sentralt område med flere offentlige funksjoner og en flott park, og nettopp det kan vi få til her, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

Kjøp av eiendommen på Adamstuen sikrer Oslo kommune viktige arealer i et område av indre by hvor behovet for arealer til kommunale formål og grønne lunger er stort.

Veterinærhøgskolen flyttet ut av lokalene i april 2021.

Ser på mulighetene for en ny skole

Den endelige beslutningen om hva som skal komme på eiendommen er ikke tatt. I den kommende utviklingsprosessen skal de ulike behovene vurderes videre.

– Vi ønsker oss bred medvirkning fra lokalbefolkningen, slik at vi får gode innspill på bordet og kan tilrettelegge området best mulig, sier byrådsleder Johansen.

Kommunen opplyser at det er vanskelig å anslå hvor lang tid det tar til området står ferdig, men utviklingsprosessen, bygging, rehabilitering og ferdigstillelse vil ta flere år. Inntil videre ønsker byrådet at byggene skal tas i bruk til midlertidige aktiviteter for å skape liv i området.

Kommunen skriver i pressemeldingen at byrådet vil se på muligheter for et nytt lokalbibliotek, samt lokaler for kunst og kultur. De ser også på mulighetene for en ny grunnskole på Adamstuen. Det er også behov for en ny videregående skole i byen nær framtid.

– Med kjøp av Veterinærhøgskolen sikrer vi skoletomter, slik at vi kan imøtekomme det voksende elevtallet i bydelen. Vi ønsker å etablere både en grunnskole og en videregående skole på området, sier byråd oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

Nytt kommunalt foretak

Det er det nye kommunale foretaket Oslobygg Oslo KF som kommer til å få ansvar for forvaltning, drift og videre utvikling av området. Byrådet vil bestille utredning om midlertidig bruk fra Oslobygg KF, for å bringe større klarhet i behov, mulighetsrom og kostnader slik at dette kan inngå i kommunens ordinære budsjett- og beslutningsprosess.

Kommunen har tilbud om å kjøpe tre fjerdedeler av Veterinærhøgskolen gjennom et direktekjøp av staten til markedspris. Etter innhenting av takster og forhandlinger er stat og kommune enige om pris. Kjøpskontrakten må endelig vedtas av bystyret.

Den resterende delen av tomten planlegger Statsbygg å legge ut for salg i det åpne markedet.