Fremtidens tiendeklassinger i Oslo vil ikke lenger kunne velge skole selv, dersom de rødgrønne blir gjenvalgt i høst. Hvis Høyre vinner, er vi en garantist for at fritt skolevalg består. Det skal vi kombinere med en kraftig økonomisk satsing på Osloskoler som har ekstra utfordringer.

Arbeiderpartiet, SV og MDG sin «umulighetsmodell» kommer ikke til å redusere de sosiale forskjellene. Vi er bekymret for at Osloskolen reproduserer sosiale forskjeller, og det er ingen tvil om at byrådets skolepolitikk de siste åtte årene har resultert i at forskjellene faktisk har økt.

Flere elever ligger nå under kritisk grense i lesing og regning i 5.-8. klasse.

Det er en fallitterklæring at politikere som har ansvaret for Osloskolen, ikke klarer å skape skoler som gir elever like muligheter til å lykkes. Dagens ledende politikere ønsker å frata elevene våre valgfriheten, fordi de ikke klarer å skape attraktive skoler.

Ekstra satsing på skoler som har utfordringer

En kraftig økonomisk satsing gjennom å gi lærerne på disse skolene høyere lønn, etablere attraktive studieretninger på disse skolene og en sterkere oppfølging vil bidra til at disse skolene blir mer attraktive i fremtiden. Vi må skape skoler som elevene har lyst til å starte på.

Problemet med «umulighetsmodellen» til Ap, SV og MDG er at ingen vet hva konsekvensene blir. Det er et gigantisk eksperiment som elevene må ta konsekvensene for. Målet vårt er å få flere unge til å fullføre og bestå videregående skole.

Skolebyråd i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll, kalte i et innlegg i Avisa Oslo enkelte skoler i Oslo for «B-skoler». Til høringen om nytt inntakssystem i Oslo skriver landets største fagorganisasjon, Utdanningsforbundet, følgende: «Dagens karakterbaserte opptak sikrer ikke likeverdige opplæringstilbud og fører til segregering, karakterpress, usikkerhet, taper- og vinnerskoler (og elever).» Nylig kalte også MDGs Eivind Trædal skoler i Oslo som «taperskoler» og «vinnerskoler.»

Det er respektløst, tankeløst og polemisk. I desperasjonen etter å endre dagens inntakssystem, kaster ledende politikere samtlige skoler og flere tusen elever seg foran seg.

Når politikere fra Ap, SV, MDG, forskere og fagforeninger systematisk bygger opp under en «de» og «oss»-tilnærming – er det rart søkertallene til videregående skole påvirkes negativt av dette?

Hvem ønsker å starte på en skole som politikere stempler som B-skoler? Hvem ønsker å jobbe på en skole som politikere kaller taperskoler? De skaper bevisst et alvorlig omdømmeproblem for en rekke skoler, som hver og en har unik profesjonell kompetanse og flotte elever.

Les også

Nå kastes ny inntaksmodell for alvor inn i valgkampen

Avisa Oslos politiske redaktør er bekymret for at karaktersnittet for å komme inn på studiespesialisering ved Elvebakken er for høyt. Elvebakken er faktisk et ganske godt eksempel på hvordan løfte en skole. Skolen var egentlig vedtatt nedlagt. De hadde lavt karaktersnitt, høy frafallsprosent og slet med å rekruttere gode lærere. Det borgerlige byrådet vedtok å satse på skolen med nytt skolebygg.

«Umulighetsmodellen» er en drømmeknuser. La oss heller skape solskinnshistorier.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Jeg lurer på hva i all verdens land og rike det var Kamzy holdt på med i helga

Les også

Til slutt stoppet jeg å snakke om følelser

Les også

En gammeldags fordom om yrkesfag

Les også

Komme inn på boligmarkedet og bo sentralt? Det er mulig