– Det er mange som bor i Groruddalen som ikke stemmer, mens på vestkanten er det helt andre tall. Vi ser det samme i hele Norge: De som har mest penger, lengst utdanning og mest makt stemmer oftere. Blant en del innvandrergrupper har vi lav valgdeltakelse, og det er veldig bekymringsfullt. Vi klarer ikke å reflektere befolkningens sammensetning godt nok gjennom valg. Det må alltid være et mål for oss som sysler med dette at flest mulig stemmer, sier Raymond Johansen.

Iført grå dress, for å markere det høytidelige ved borgerplikten, valgte Johansen å forhåndsstemme for første gang i sitt liv. Han ville være helt sikker på at han rakk å stemme, og bruke anledningen til å oppfordre Oslos befolkning til å gjøre det samme.

I tillegg til lav valgdeltakelse hos enkelte innvandrergrupper, trakk Johansen fram det faktum at folk med høyere utdannelse og inntekt i større grad stemmer enn folk med lavere utdannelse og inntekt.

– På Røa er det 3300 som har forhåndsstemt så langt i år. Her på Furuset er det tallet 1500, og den forskjellen er bekymringsfull, mener Johansen.


God plass i stemmelokalet

Ved stortingsvalget i 2017 var det 19 prosent av Oslos befolkning som var innvandrere med norsk statsborgerskap, eller barn av innvandrerforeldre. Valgdeltakelsen for begge gruppene lå samlet på 54 prosent. For befolkningen uten innvandrerbakgrunn lå valgdeltakelsen på 80 prosent.

– Vi har valgdeltakelse i enkelte områder i Oslo på under 50 prosent, så er ikke det bra, mener Johansen.

– Er du redd for at den andelen skal bli enda lavere fordi denne gruppen har vært så hardt rammet av pandemien?

– Det vet jeg ikke. Jeg hører at en del har brukt som argument mot å stemme at de er redd for trengsel og kø, og at de ønsker å gjøre det i fred og ro her. Her er det jo god plass og lite folk før vi kom, sier Johansen.

Stort press

Byrådslederen peker på at det først og fremst er blant de unge uten stemmerett at smitte er høy. Like fullt ser han faren i at følelsen av at det er mye smitte kan påvirke folk til å droppe å stemme. Han har en klar oppfordring til alle.

– Gå og stem. Du frasier deg makt om du lar være.

Etter seks år som byens øverste politiske leder mener han å merke en klar forskjell på hvor påvirkningstrykket er størst. Det er i de delene av byen hvor valgdeltakelsen er høy.

– Det handler om hvor det kommer klager fra, henvendelser og politisk press på alle områder. Det handler om idrett, skole, barnehage, husbygging eller veier. Det presset er mye større der de benytter seg av sin demokratiske rett til å påvirke, og det starter med at de stemmer, mener Johansen.

Sp-topp vil ta fra Oslo og gi milliarder til Tromsø: – Det er skjevt fordelt