Møtet ble avholdt 12. oktober i 2020. Da presenterte Oslo-selskapet hvordan de mener å kunne tilby en alternativ vannforsyning til en brøkdel av kostnadene av den vedtatte reservevannforsyningen til Oslo.

Selskapet har beregnet at de kan tilby et alternativ til rundt 1 milliard kroner. Møtet med byrådslederen ble avholdt sju måneder før milliardsprekken som ble kjent i mai.

Da ble det klart at den vedtatte traseen til 12,5 milliarder må få en ny kostnadsramme på 17,7 milliarder kroner. Saken har ført til mistillitsforslag mot byråd Lan Marie Berg.

Etter at selskapet møtte byrådslederen, sendte de ham skriftlige svar i samme måned på spørsmål han hadde under møtet. Da svarte de overordnet om hvordan de kan tilby vannforsyning og hvilke juridiske muligheter det kan være er for anskaffelse, gitt situasjonen kommunen var i.

Kommunen var da allerede flere år inne i prosessen med planarbeidet for den vedtatte vannforsyningen. Startskuddet for de fysiske arbeidene gikk i 2020.

– Hadde gylden mulighet

Selskapet hørte ingenting før de – gjennom Avisa Oslo i februar – fikk beskjed om at Oslo holder seg til det vedtatte prosjektet.

– Det bør gi Raymond Johansen en ganske kraftig bakrus i dag, når han ser den situasjonen han har satt Oslo kommune i. Han hadde faktisk en gylden mulighet, hvis hadde han tatt dette på alvor den gangen. Da kunne Oslo kommune vært i en helt annen situasjon enn i dag. Vi kunne hatt handlingsalternativer, vi kunne i hvert fall visst om vi hadde hatt handlingsalternativer. Jeg mener at det er en alvorlig forsømmelse fra byrådet at de ikke tok dette på alvor den gangen de hadde muligheten, sier Hallstein Bjercke i Venstre.

Han møter Avisa Oslo sammen med Frps Lars Petter Solås ved Rådhuskaia.

– Det skal bli veldig interessant å høre hvorfor byrådslederen ikke en gang ville gå videre med undersøkelser av denne teknologien, sier Lars Petter Solås i Frp.


– Må levere når det er anbud

Avisa Oslo har bedt om et intervju med Raymond Johansen om kritikken og hvilke vurderinger som ble gjort den gang. Byrådslederens kommunikasjonssjef svarer først at han ikke har noe å tilføye til kritikken, annet enn hva han har svart tidligere om selskapet i februar.

Avisa Oslo har senere fått et nytt svar fra Johansens byrådssekretær:

– Det er mange selskaper som ønsker å selge sine produkter og tjenester til Oslo kommune. Selv om politikere gir uttrykk for at ny teknologi eller nye selskaper er spennende, så er det ikke vi som inngår kontrakter eller kjøper inn tjenester for kommunen. Politikere setter mål og bevilger penger, så inngår fagetatene de kontraktene de mener er best gjennom grundige prosesser. Selskaper som ønsker å selge sine tjenester, må levere tilbud når kommunen lyser ut anbud. Da deltar de i en rettferdig konkurranse, på like vilkår med andre, svarer byrådssekretær Kaia Storvik på e-post.

Det er byrådsavdelingen for miljø og samferdsel som har ansvaret for vannforsyningen. De har ikke besvart Avisa Oslos spørsmål i saken.

Vann- og avløpsetatens (VAV) sjefsingeniør Lars Hem svarer at han ikke er kjent med om VAV ble bedt om å gi noen evaluering av selskapet etter møtet i oktober. Han er imidlertid skeptisk til flere momenter av hva Waterise kan tilby. Les mer om det her:

– Risikoen verdt å ta

Politikerne Bjerke og Solås er svært kritiske til milliardsprekken, men påpeker at de var kritiske allerede da investeringsbeslutningen ble tatt i 2019 på grunn av korte frister og manglende alternativer.

De har nå gått sammen om å lage et privat forslag til bystyret hvor de ber om at det gjøres en mulighetsstudie for bruk av avsalting av sjøvann som Waterise kan tilby.

– Byrådet har stilt oss i en posisjon hvor vi nesten ikke har noe annet valg enn å si ja til å kaste fem milliarder til inn i et sort hull som er den største budsjettoverskridelsen i Oslos historie. Er det bare en ørliten sjanse for at dette representerer et handlingsalternativ for oss, er vi nødt til å gripe den og vurdere den faglig og skikkelig, sier Hallstein Bjercke.

Nå håper initiativtakerne at saken deres kan få gjennomslag i bystyret allerede i neste uke. Det er da bystyret skal vurdere å godkjenne den økte kostnaden etter milliardsprekken for vannforsyningen.

De skisserer at det kan legges til betingelser som krever at store kostnader og kontrakter knyttet til vannforsyningen utsettes i noen måneder. Det for å kjøpe tid til en mulighetsstudie rundt Waterise sitt konsept.

– Er det ikke risikosport i det?

– Å kalle det risikosport er vel å gå for langt fordi kostnaden nå er så store i utgangspunktet og fordi gevinsten ser realistisk ut til å være så god. Som politikere som vedtar dette, skylder vi folk å se på mulighetene fordi gevinsten potensielt er så stor. Bystyret har ikke fått handlingsrommet og mulighetene til å til å gjøre valg innenfor reservevannforsyning slik som vi ønsker og skylder Oslo, svarer Lars Petter Solås.

– Kjøper vi nå et halvt års tid til utrede dette skikkelig, er det en potensiell halvt års forsinkelse av Holsfjordprosjektet. Den potensielle nedsiden av det er seks måneder med dagbøter fra Mattilsynet. Vi kan betale dagbøter i 14 år bare for overskridelsen på Holsfjordprosjektet som vi er blitt stilt overfor nå. Det er ikke en større risiko enn at den er verdt å ta, mener Hallstein Bjercke

Møte med politikere

På torsdag inviterte de politikere til et digitalt møte hvor Waterise kunne presentere sin teknologi. Representanter på tvers av skillelinjer møtte opp og stilte spørsmål til selskapet.

Deltakerne stilte i hovedsak spørsmål til selskapet og ga få vurderinger om hva de synes.

Samtidig ble det stilt spørsmål rundt Waterises kostnadsberegninger basert på vannbehovet i Oslo.

Selskapet har heller ikke muligheter til å vurdere kostnader knyttet til å ta vannet opp fra sjøen og koble det på rørsystemet i Oslo. Det er noe som en eventuell mulighetsstudie må ta for seg, påpekte de overfor politikerne i møtet.