Byrådsleder Raymond Johansen, ordfører Marianne Borgen og politimester i Oslo politidistrikt Beate Gangås møter pressen i forbindelse med hendelsen hvor to ble skutt og drept og 21 mennesker skadet natt til lørdag.

– I dag er en mørk dag. Det skulle vært en festdag, sier byrådsleder Raymond Johansen.

– Terror har igjen rammet Oslo. Det samme hatet som drev terroristen 22. juli, drev en mann til å skyte vilt inn i en gate. I dag er en dag for sorg men vi skal tørke tårene, knytte nevnere. Vi må møte hatet med motstand og kamp, sier Johansen.

Byrådslederen kaller hendelsen hjerteskjærende:

– At terror igjen har rammet oss er usigelig, usigelig trist. Det er en tung dag.

Han sier at dette også viser hvor viktig Pride er. Oslo har et spenn i befolkningen, ikke alle er like tolerante.

Både han og ordføreren understreker viktigheten av å arbeide mot hatkriminalitet og mot forebygging av terror.

Oslo Pride er ikke avlyst

Ordføreren har en sterk oppfordring til alle i Oslo om å støtte hverandre.

I natt bisto Oslo kommunes kriseteam de berørte. Johansen sier at kriseteamet vil bistå de som trenger det fremover, og viser til nettsidene, hvor man kan lese mer om dette. Bydelene er involvert, og man har også satt inn flere ressurser for blant annet utekontaktene.

– Jeg har snakket med mange i dag, som opplevde 22. juli, og som nå er retraumatisert. Det er viktig å ha et profesjonelt hjelpeapparat, sier Johansen.

– Oslo Pride måtte utsettes, ikke avlyses. Vi skal vise de hatefulle terroristene at Oslo ikke lar seg knekke.

Det vil komme en ny feiring, opplyser Johansen. Han sier at det at feiringen er utsatt, men ikke avlyst sender et viktig signal om hva Oslo skal være: En raus og inkluderende by som slår tilbake.

– Vær årvåkne

Politimesteren Beate Gangås berømmer ledelsen i Oslo Pride for å ta den tøffe avgjørelsen om å utsette paraden, etter anbefaling av politiet. Det mener hun at var en riktig avgjørelse, sier hun og viser til PSTs trusselvurdering.

Politiet skal være til stede i bybildet fremover. Hun oppfordrer alle til å «ta gode vurderinger» og være årvåkne.

– Vi ønsker at folk skal ta byen tilbake så raskt som mulig tilbake. Jeg har forståelse for at noen føler et behov for å markere hva de mener. Vi har ikke fått noen indikasjoner på at det er planlagt flere hendelser, sier Gangås.