Bare én dag før Raymond Johansen gikk av som byrådsleder den 25. oktober offentliggjorde han at han hadde fått ny jobb, som generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Han skulle da tiltre stillingen 25. januar 2024.

Mandag meldte NRK at Johansen fikk innvilget maksimal etterlønn for jobben i byrådet.

Johansen ba om å starte i jobben tre måneder etter at han gikk av som byrådsleder. Jobber man samtidig som som man mottar etterlønn, blir man trukket i etterlønn for hver krone man tjener i perioden.

Ifølge VG sto ikke saken på byrådets offentlige sakskart før møtet, der søknaden om etterlønn ble hastebehandlet av Oslos byråd 19. oktober.

Tirsdag kveld sier han til avisen at han vil varsle Oslo kommune om å stanse utbetalingen av etterlønn dersom han begynner tidligere. Johansen skal være i dialog med Norsk Folkehjelp om en snarere oppstartsdato.

Kan snurpe igjen pengesekken

I en epost til Aftenposten skrive byrådslederens kontor tirsdag kveld at de vurderer å avkorte etterlønnen til Raymond Johansen

«Vi har også fått opplysninger fra Johansen i dag om to tilfeller av ulønnet enkeltoppdrag og kurs i forbindelse med jobben han skal tiltre. I lys av denne informasjonen vil vi gjøre en vurdering om ettergodtgjøringen skal avkortes»

Vurderer å starte tidligere

Raymond Johansen sier til Nettavisen tirsdag at han vurderer å korte ned pausen før han overtar stillingen i Norsk Folkehjelp.

– Jeg skal sammen med Norsk Folkehjelp finne et oppstartstidspunkt som nok blir noe tidligere. Det var opprinnelig 25. januar 2024, men det blir nok noe tidligere enn det. Norsk Folkehjelp står i en utfordrende situasjon med krisestab og situasjonen i Gaza. Jeg gleder meg til å starte, sier han til avisen.

Nettavisen får bekreftet fra Byrådslederens kontor at de ikke visste om den nye jobben da de innvilget etterlønn for Johansen. Den tidligere byrådslederen hadde nemlig ikke fått ny jobb da han søkte om etterlønn.

– Avstanden er for stor

– Jeg unner Raymond Johansen en god ferie fram til ny jobb, etter åtte år som byrådsleder. Men jeg aksepterer ikke at regningen sendes til Oslos skattebetalere. Og jeg reagerer på at hans eget byråd kunne innvilge dette kort tid før de gikk av, sier Siavash Mobasheri, som er gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, til VG.

Rødt-representanten mener etterlønnen ikke er i samsvar med til kommunelovens bestemmelse om at etterlønn skal avkortes mot «ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra».

– Avstanden til hva vanlige folk kan få innvilget for det offentliges regning, er for stor her. Få andre vil kunne få betalt for en tre måneders frivillig pause mellom jobber, sier han til avisen.

Mandag ble Mobasheris forslag om en utredning av om Johansens etterlønn avvist i Oslo kommunes forretningsutvalg.