Et slikt vedtak er den strengeste formen for kritikk bystyret kan gi uten å fremme mistillit.

Bystyret behandlet onsdag oppfølgingen av høringene om helsehusene i Oslo, som har fått stort oppmerksomhet det siste halvårene.

Nestleder i helse- og sosialutvalget, Morten Edvardsen (Sp) sa følgende under debatten:

– Det som har kommet fram er grovt, alvorlig og har påført mennesker smerter og plager. Byrådet har visst om det, men har unnlatt å ta de grepene som trengs. Derfor mener vi det er grunnlag for kritikkvedtaket.

Han la til:

– Vi har nå en byråd som tar grep, og vi har store forventninger til arbeidet som skal gjøres.

Forslaget om kritikk ble stemt for av partiene Høyre, KrF, Venstre, Frp, Rødt, Folkets Parti og Senterpartiet – og fikk dermed flertall. Et slikt vedtak om kritikk kalles daddelvedtak.

Det noe merkelige navnet kommer for øvrig fra det lavtyske ordet tadel som betyr «kritikk» eller «irettesettelse». Det har med andre ord ingenting å gjøre med den søte frukten som er populær rundt juletider.

– Ikke manglet på advarsler

Helsepolitisk talsperson for Oslo Høyre, Hassan Nawaz, mener det er helt naturlig med et slikt vedtak.

– Mest av alt fordi byrådet har visst om situasjonen siden 2019. Det har ikke manglet på advarsel, men man har ikke tatt faresignaler på alvor.

Jon Reidar Øyan fra Arbeiderpartiet var imidlertid helt uenig.

– Det er ingen av oss i denne salen som er uberørt av historiene som kom fram i media, innledet han, før han fortsatte:

– Men når representanten fra Høyre (Hassan Nawaz, journ.anm.) har gått inn i valgkampen på denne måten, må jeg ta til motmæle. Å påstå at svært lite eller ingenting er blitt gjort, er ikke riktig. I 2018 utførte kommunerevisjonen en revisjon på Ryen. Rapportene fra 2018 og 2019 viser svakheter og mangler. Da tok byrådet grep umiddelbart og styrket helsehusene med kompetanse, flere plasser og mer penger.

Bystyrerepresentant Lars Petter Solås beskriver Frps begrunnelse for å støtte forslaget slik:

– Ansvaret for byens eldreomsorg og kvaliteten i den ligger hos byrådet. Også ansvaret for de alvorlige hendelsene som har blitt avslørt ligger hos byrådet. Likevel har ikke byrådet tatt ansvar for det de har latt skje ved helsehusene og derfor er bystyrets sterke kritikk nødvendig.

– Hjerteskjærende og alvorlig

Julianne Ferskaug (V) har heller ikke nådig i sin kritikk av byrådet.

– Historiene som er blitt fortalt er hjerteskjærende og alvorlig. Under høringen med innsyn i all dokumentasjon, finner vi ingen styringssignaler til helsehusene. Vi har hørt mange unnskyldninger forkledd som forklaringer. Byrådet har tatt til orde for at en av utfrodringene er manglende ansatte med spesialisering. Men det er ikke det som gjør at pasienter blir sendt hjem med avføring oppetter ryggen.

Hun viser til at saken har ført til at en byråd har blitt byttet ut.

Marthe Scharning Lund (Ap) er nåværende byråd for helse. Også hun tok ordet på bystyret talerstol onsdag.

– Mer en fem tusen får hjelp og behandling på våre helsehus hvert eneste år. Slik jeg oppfatter det så var det konstant dialog med byrådsavdelingen og helsehusene underveis. Det ble satt inn tiltak når man fikk informasjon om hendelsene det var mest uro rundt. Det ble blant annet satt inn ny ledelse og gitt mer penger.

Lund viser til at bystyret de siste årene flere ganger har økt budsjettene og fagkompetansen til helsehusene.

– Jeg oppfatter det ikke riktig at ingenting er blitt gjort, sa Lund.

LES OGSÅ:

Les også

Helsehusene skal bli trygge. Dette er planen vår