– Jeg hadde ikke trodd at en så liten handling skulle ha betydning for så mange, sier han til Avisa Oslo.

Skulpturen «Fearless girl» illustrerer en jente med armene i siden og håret i en hestehale – klar for en kamp.

Bronsestatuen kom til Norge i 2018 og ble avduket på kvinnedagen 8. mars det samme året. Den er en kopi av statuen som ble satt opp på Wall Street i New York i 2017.

Ifølge Insider, som omtalte skulpturen da den ble satt opp på Manhattan, er jenta et symbol på kjønnsmangfold på arbeidsplassen.

Nå har den altså fått ny betydning, med Ringnes sin stille protest.

Torsdag kveld flyttet han skulpturen, som vanligvis står støtt på Karl Johans gate i Oslo sentrum, til Drammensveien – vis-à-vis den iranske ambassaden.

I hånden har skulpturen fått en hijab.

VG omtalte saken først.

Avisa Oslo snakker med Ringnes morgenen etter at statuen ble flyttet. Da forteller han at det var noen andre som satte han på ideen om å flytte statuen til Drammensveien.

– Jeg fikk et par henvendelser for en tre ukers tid siden, om dette ikke kunne være en idé. Vi har tenkt litt på det og ventet på rett tidspunkt – torsdag denne uken var det altså det, sier han.

Protester

Ringnes forteller at flyttingen er en protest mot det som skjer i Iran.

Det er to måneder siden Masha Amini døde i politiets varetekt, etter å ha blitt arrestert for å ha brukt hijaben feil. Det har ført til store protester over hele verden, og spesielt i Iran, der flere hundre aktivister har blitt drept siden september, og flere tusen er arrestert.

Mens avisa snakker med Ringnes sitter han i bilen på vei til byen, og på turen kjører han forbi ambassaden for å se om den fryktløse jenta fremdeles står der.

– Det gjør den! Det var godt å se, og hun har fortsatt hijaben i hånden, sier Ringnes i det han passerer stedet.

Enorm respons

Han forteller at både han og datteren Isabelle Ringnes har fått hundrevis av meldinger i forskjellige kanaler etter at statuen ble flyttet torsdag kveld.

– Jeg hadde ikke trodd at en så liten handling skulle ha betydning for så mange, sier han.

– Responsen har vært enorm. Jeg har fått meldinger fra iranere som takker meg og sier at jeg ikke vet hvor mye dette betyr. Jeg er bare glad for å kunne bidra til å rette oppmerksomheten mot handlinger som ikke har noen plass her i verden, legger han til.

Ringnes har selv lagt ut saken om statuen på sin private facebookside. Der har han fått 150 kommentarer og over 800 reaksjoner på protesten.

Ikke søkt

Ringnes innrømmer at han ikke har søkt om å få flytte statuen. Kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien, uttalte til VG torsdag kveld at de ikke var kjent med at Ringnes har flyttet skulpturen.

– I utgangspunktet gjør vi som etat ingen vurdering av kunst i bybildet, så lenge det ikke er til hinder for framkommelighet og sikkerhet.

Avisa Oslo har vært i kontakt med Irans ambassade i Oslo som ber oss ta kontakt med deres nyhets- og kulturseksjon på e-post.

Ambassaden skriver i en e-post til avisen at de ikke har noe til overs for denne måten å markere motstand mot regimet på.

– Det er en skammelig praksis å misbruke kunstverk til avskyelige politiske formål, skriver de i e-posten som er signert Embassy of I. R. Iran – Norway.