Facebook-siden Aksjon Deichman Holmlia har på få uker fått 500 følgere, og en rekke beboere på Holmlia har engasjert seg i arbeidet med å oppgradere biblioteket i bydel Søndre Nordstrand.

Trenger oppussing

En av dem som har tatt initiativ til aksjonen er Ida Suhrke, som forteller at drømmen om et nytt bibliotek i nærmiljøet er stor for mange.

– Biblioteket er veldig slitent, og det er tydelig at folk som bor på Holmlia mener det har hatt, og har, en viktig funksjon i lokalsamfunnet. Nå bygges senteret om, og til høsten skal nye Holmlia senter stå klart – dette ville vært en perfekt anledning til å pusse opp biblioteket også, sier hun og legger til at en oppgradering kan ses i sammenheng med Oslo sør-satsingen (2018–2026) og planene for en ny kulturscene.

Suhrke understreker at biblioteket på Holmlia er det siste av Deichmans 22 bibliotek som ikke er nytt eller har fått en real oppussing de siste årene. Hun forteller blant annet at takplatene har merker etter vannlekkasjer, veggene er skitne, morkent treverk rundt vinduene og at det er problemer med ventilasjonsanlegget.

– De ansatte er flinke til å dra i gang ting, og vi synes de, i tillegg til barn, voksne og eldre på Holmlia, fortjener et moderne og spennende bibliotek, sier hun.

– Trenger et nøytralt sted

Blant dem som engasjerer seg i kampen for et nytt bibliotek er og Clara Marie Dubrau. Hun er 16 år og til daglig elev på Edvard Munch videregående skole i sentrum.

Hun mener behovet for en nøytral møteplass på Holmlia er stor, og at en oppgradering av biblioteket ville blitt tatt godt imot.

– Når vi skal møtes for å jobbe for eksempel med skole drar vi heller til hovedbiblioteket. Deichman Holmlia er tydelig ikke prioritert, og da frister det heller ikke å bruke det. Man har mest lyst til å dra hjem og lese en bok eller gjøre skolearbeid der, sier hun.

– Vi trenger et nøytralt sted å være. Det finnes noen tilbud, men de er ofte knyttet til enten en bestemt aktivitet, har en religiøs tilknytning, eller har veldig korte åpningstider slik at det aldri blir en vane. Et bibliotek er noe alle har et forhold til, og jeg tror det er veldig etterlengtet, legger hun til.

På spørsmål om hva hun ser for seg på et nytt bibliotek ramser Dubrau opp stilleplasser, arbeidsplasser og en sosial møteplass der man kan bruke tid med venner. Hun sier det også hadde vært kult å få muligheten til å bruke verktøy som 3D-printere og vinylkuttere.

– Det har vi på skolen, og det finnes også på hovedbiblioteket. Å få muligheten til å prøve seg på sånne ting i nabolaget hadde vært utrolig kult! Det er veldig engasjernde, fremtidsrettet og ikke minst mye mer bærekraftig - vi ønsker å være i nabolaget og gjøre ting sammen her, sier hun.

Har deler av finansieringen

Aksjonsgruppa hadde første uka i mars møte med biblioteksjef for Deichman, Knut Skansen, og kulturbyråd Omar Samy Gamal. De var positive til engasjementet og delte ønsket om å oppgradere biblioteket på Holmlia.

Aksjonsgruppa sier de er glad for å høre at det er planer for biblioteket.

– Det må bare skje noe veldig snart, sier Suhrke.

Jørn Johansen, kommunikasjonssjef i Deichman, bekrefter at biblioteksjefen har vært på et møte med aksjonsgruppa, og at de er glad for engasjementet på Holmlia. Han henviser til et innlegg Skansen hadde i Aftenposten onsdag 3. mars, der han svarer på en utfordring fra aksjonistene:

– Vi har i lengre tid jobber for å få Deichman Holmlia opp på samme nivå som Deichman Stovner og Deichman Tøyen, gjerne med et nytt Biblio inkludert. Unge og gamle på Holmlia fortjener et bibliotek som er like fint som de 20 andre Deichman-bibliotekene i byen vår. Vi har tegningene klare og er i dialog med gårdeier, Bydel Søndre Nordstrand og områdeløftet, som vi har en intensjonsavtale med. Pr. i dag har vi mulig finansiering tilsvarende 50 prosent av de 20 millionene det vil koste å gjennomføre oppgraderingen, men vi er altså ikke i mål, skriver han.

Han legger til at Deichman har fremmet forslag om de ordinære budsjettprosessene i Oslo kommune.

– Vi kommer til å fortsette med det, sier Skansen.