Situasjonen på øylandet Cuba i Karibia har vært anspent over lengre tid. Cubanere i Oslo fortviler og forteller om håpløse tilstander i hjemlandet. De fredelige demonstrantene vil at Norge bidrar i kampen for ytringsfrihet på øya.

Aldri Mena sier at cubanere i dag ikke kan ytre seg fritt, og savner et større engasjement fra politisk hold. Mandag møtte cubanere opp foran Stortinget for å prøve å sette lys på det som skjer på Cuba.

– Det som skjer på Cuba er forferdelig, sier Adri Mena.

– Vi ber om støtte og hjelp fra norske myndigheter til å informere verden om det som skjer på Cuba.

Mena er frustrert over den manglende dekningen av uroen på Cuba, og mener at det er for lite i mediene om det som er i ferd med å endre seg i hjemlandet.

Cubas president Miguel Díaz-Canel innrømmer at regjeringen har håndtert krisen i landet dårlig, men han ber folk om ikke å reagere med hat, melder NTB. Flere cubanere har også mistet tilgang til internett i et forsøk på å bremse informasjonsstrømmen etter demonstrasjonene, melder NRK.

– Det er ingen medier, ingen politikere som har tatt et bestemt standpunkt rundt det som skjer på Cuba nå.

Black lives matter

Mena forklarer at situasjonen på Cuba rammer de fattigste hardest. Ifølge Mena har det lenge vært problemer med rasisme på Cuba.

– Det finnes mye rasisme på Cuba akkurat nå. En god del av dem som blir arrestert er svarte. Det er de som er mest eksponert for fattigdom. Det er de som har tilgang til minst ressurser.

Mena trekker frem at det er den afrocubanske kvinnen som er mest skadelidende i samfunnet som preges av et klasseskille. Hun sier at makten sitter hos den hvite eliten på Cuba.

– Vi ser en hvit elite som ikke bare kontrollerer politisk makt, men også den økonomiske og den sosiale makten.

Hun frykter at hjemlandet er på vei til å bli segregert, og sier at rasisme ikke snakkes om på Cuba.

– Jeg tror at rasismen fortsetter å være et underground tema. Det snakkes ikke om i mediene.

Mandag ettermiddag var det slagord og sang foran stortinget. Kubanere i Oslo ønsker at politikere i Norge skal bli oppmerksomme på situasjonen på Cuba.

Savner politisk engasjement

Cubanere i Oslo har demonstrert ved flere anledninger. Mena tror at den demokratiske modellen til Norge kan være god for Cuba.

– Norge blir hørt, både politisk og økonomisk. Vi bor i et land som alle respekterer. Cuba kan lære av den politiske modellen, sier Mena.

Mena er danseinstruktør, og underviser i cubansk salsa. Hun sier at det ikke forventes at det er dansemiljøet som skal fronte cubaneres sak.

– Det er viktig at folk vet at vi aldri vil dømme dere, deres reaksjoner eller deres engasjement. Dette er politisk, sier Mena.

Hun sier at hun er stolt over den cubanske kulturen, og glad for å se at mange tar del i salsadansen, som har et godt feste i flere deler av byen.

– Folk setter pris på det vi gjør. Kultur er en annen måte å bygge bruer ut til verden. Det er bra at salsa har etablert seg som et kulturelt uttrykk.


Oscar Regueiferos har vært i Norge i lang tid. Nå håper han at demonstrasjonene i Oslo kan inspirere til engasjement over hele verden.

– Demonstrasjonene kan føre til at hele verden får se hvordan folk i utlandet reagerer på situasjonen. Dette er ikke politisk. Det er humanitet.

Regueiferos sier at det er flere ting i hjemlandet som må endres.

– Det er flere ting som skjer på Cuba som ikke er bra. Du jobber, og du får betalt med penger som ikke har noen verdi.

– Jeg vet ikke om politikere tenker på folket eller seg selv, sier han oppgitt.

Mena sier at hun håper at alle som tar del i den cubanske kulturen vil engasjere seg i det som skjer på Cuba.

– Kultur kan også være en måte å engasjere seg på, politisk og sosialt. Det gir en forståelse av hvordan ting er på Cuba nå.