(Nettavisen)

Tirsdag ettermiddag skal en hackergruppe med navnet «NoName067 (16)» ha utført et cyberangrep mot Ruter.no, som svar på de nye sanksjonene Norge nylig innførte mot Russland.

«Norge innførte nye sanksjoner mot Russland i forbindelse med EUs ellevte sanksjonspakke. Det er klart – vi skal til Norge», skriver gruppen i en Telegram-post.

Videre skriver de at angrepet er rettet mot Ruter.

– Det stemmer at vi hadde et angrep mot våre nettsider i dag 13.17, bekrefter Ruters pressetalsperson Øystein Dahl Johansen overfor Dagbladet.

Johansen bekrefter de samme opplysningene overfor Nettavisen, og legger til at Ruter med jevne mellomrom blir utsatt for lignende hackerangrep.

– Har dere fått noen indikasjoner på at hackerne er russiske?

– Det har vi ingen formening om, per nå, sier Johansen til Nettavisen.

Avverget angrepet

Ruter forklarer til Dagbladet at angrepet ble avverget, og ikke påvirket forbrukerne.

– Vi har rutiner for sånt og for å ivareta slike angrep. Det ble håndtert på normal tid og våre brukere har ikke merket noe effekt av det, forklarer Johansen videre til avisen.

Ingen informasjon skal ha gått tapt og det har ikke vært behov for ekstra tiltak i etterkant av angrepet, ifølge Ruter.

Norge strammer inn

Mandag kunngjorde utenriksdepartementet at Norge innfører nye sanksjonene rettet mot president Vladimir Putin og det russiske regimet.

– Sanksjonspakken har som mål å styrke de eksisterende sanksjonene og å slå ned på omgåelsen av dem. Det er viktig, for det haster med å bremse pengestrømmer som Russland bruker til å finansiere den brutale angrepskrigen, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Departementet opplyser at den nye sanksjonsrunden i hovedsak samsvarer med tiltakene i EUs ellevte sanksjonspakke.

Norge har sluttet opp om EUs sanksjoner mot Russland, med noen unntak.