Boligsituasjonen er helt prekær.

Mange i Norge er heldige og eier egen bolig. Det har en samfunnsverdi at vi i stor grad eier bolig, istedenfor at de fleste er avhengig av en utleier og ikke får spart i boligen. Imidlertid står denne verdien for fall, i alle fall i Oslo-området. Dagens byråd trekker på mange vis stigen opp etter seg, og regningen går til oss unge som har en drøm om bolig. Og det er ingen unnlatelsessynd for byrådet. Prisene drives opp av bevisst, rødgrønn politikk – en giftig boligcocktail for oss som håper å komme inn på boligmarkedet.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

I boligdebatter blir det ofte store tall og statistikker. Debatten dreier seg i virkeligheten om helt vanlige mennesker. Sykepleierindeksen forsøker å illustrere det. Det er en oversikt over hvor stor andel av boligene en singel, vanlig sykepleier kan kjøpe. Da det rødgrønne byrådet tok makten i Oslo i 2015, kunne en sykepleier kjøpe litt over 20 prosent av boligene som var til salgs. Nå, etter åtte år med rødgrønt byråd, kan en sykepleier kjøpe 1,5 prosent av boligene i Oslo.

Det er en katastrofal nedgang, som illustrerer hvor håpløs situasjonen er for oss som håper på bolig.

Derfor er det nokså påfallende at Arbeiderpartiet og det rødgrønne byrådet ikke revurderer sin egen boligpolitikk. En viktig årsak til at ikke flere sykepleiere og unge kan eie i Oslo, er den såkalte leilighetsnormen. Den gjør at det er umulig å bygge små leiligheter sentralt i Oslo. Det er totalforbud mot leiligheter under 35 kvadratmeter, og kun et visst antall kan være mindre enn 80 kvadratmeter store.

Det sier seg selv at dette er grunnleggende usosialt, fordi det gjør at kun de mest ressurssterke av oss har råd til å kjøpe bolig. Norsk Eiendomsmeglerforbund har analysert normen, og konkluderte tidligere i år med at «leilighetsnormen har feilet». Analysen viser at leilighetsnormen har forsterket boligmangelen i Oslo, og har feilet på hovedmålsettingen om at flere småbarnsfamilier skal bo sentralt i Oslo. At de rødgrønne ikke skroter den, fremstår helt uforståelig.

Les også

«Ikke lyv og skap falske bilder i salgsprospektet»

Eksplosiv vekst i behandlingstid

Den viktigste løsningen for at vi unge skal komme oss på boligmarkedet, er å bygge flere boliger. Byrådet i Oslo står for den politiske styringen av boligbyggingen i Oslo. På tross av lovnader om effektivisering, tar det nå i gjennomsnitt over 2000 dager å få regulert en bolig. Det er et ekstremt tall, desidert verst i Norge og godt over en dobling siden 2017. Det er ikke holdbart når boligmarkedet skriker etter flere boliger, og prisene har skutt i været. Verdenskriger har blitt utkjempet raskere enn det nå tar å regulere én eiendom i Oslo. Ansvaret for den eksplosive veksten i behandlingstid kan ikke dyttes på etater og byråkrater, det må det rødgrønne byrådet ta ansvaret for.

Den rødgrønne boligcocktailen vil forverre markedet ytterligere, om det ikke gjøres grep. Oslo Høyre vil prioritere boligbyggingen. Det innebærer å vrake den skadelige og mislykkede leilighetsnormen. Det innebærer å kraftig kutte ned på kommunal behandlingstid i reguleringssaker. Det innebærer å legge til rette for infill, onfill og refill (ombruk, bygge på eksisterende bygninger i høyden og utnytte tomrom mellom eksisterende bygninger). Det innebærer å bygge 10 000 nye studentboliger, for eksempel på Ullevål sykehus-tomten.

Skal Oslo være en by der sykepleiere og unge mennesker kan bo, er vi nødt til å endre kurs i boligpolitikken. Når byrådet ikke vil det, er det på tide at de får avløsning etter valget.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

For en del Oslo-folk går regnestykket rett og slett ikke opp

Les også

Byens mest utskjelte strøk er bedre enn sitt rykte

Les også

Leiligheten falt sakte men sikkert fra hverandre. Vi fikk skylden

Les også

Innsiden av kaninburene er og blir en katastrofe