Henrik Drivenes fra Oslo Ap bommer på kritikken av Oslo Høyre og meg. I hele valgkampen har vi vært tydelige på at ingen ansatte skal gå ned i lønn eller få dårligere pensjonsvilkår ved en konkurranseutsetting. Da jeg tiltrådte som helsebyråd uttalte jeg til VG at vi må se på det juridiske for å sikre dette. Det burde Drivenes være glad for at vi er tydelige på.

Les også

Dere kødder med folks arbeidsplasser

Mens Ap-byrådet brukte store summer på å rekommunalisere veldrevne private sykehjem, ønsker Høyre et bedre og mer mangfoldig tilbud til innbyggerne. Private og ideelle aktører i velferden bidrar til mangfold, bedre kvalitet, valgfrihet og innovasjon, til det beste for innbyggerne.

Det er viktig for meg at ansatte skal være helt trygge på at de ikke vil tape på en konkurranseutsetting. Loven er tydelig på at de ansatte har krav på samme lønns- og arbeidsvilkår hos ny arbeidsgiver, som de hadde hos kommunen.

Skal ikke bli pensjonstapere

Til VG konstaterte jeg det Oslo Høyre også har vært tydelige på i valgkampen, vernet etter reglene om virksomhetsoverdragelse gjelder i utgangspunktet ut tariffperioden som vanligvis er to år. Etter det vil vi bruke det handlingsrommet vi har til å sikre at ingen går ned i lønn også etter at det har gått to år.

Det er ikke grunnlag for å slå fast at kommunen ikke kan stille krav om lønns- og arbeidsvilkår i tråd med gjeldende tariffavtaler. Det er et rettslig handlingsrom på dette området som byrådet ønsker å benytte til det beste for de ansatte.

Byrådet vil komme med tiltak som hindrer uheldige utslag dersom det er nødvendig. Ansatte skal ikke bli pensjonstapere ved en konkurranseutsetting. Dette var blant annet byrådsleder Eirik Lae Solberg opptatt av da han var finansbyråd forrige gang Høyre styrte byen.

Ideologisk rullegardin

Byrådet ønsker en velferdsmodell hvor alle gode krefter tas i bruk. Da må vi ha et samarbeid mellom offentlige, ideelle og private aktører, der det offentlige er bærebjelken. Det er trist at Drivenes velger å svartmale, fremfor å bidra konstruktivt i debatten om hvordan vi kan sikre innbyggerne et så godt tilbud som mulig.

Drivenes blir provosert av at vi vil konkurranseutsette sykehjem midt i en dyrtid. Da har han ikke fått med seg at vi vil gjøre dette uten at de ansatte taper på det. Drivenes burde være mer bekymret for at hans egen regjering fører en økonomisk politikk som bidrar til å presse opp rentene og som gjør arbeidsplassene til folk mer utrygge. Det gjør hverdagen vanskeligere for helsepersonell og andre arbeidstakere i Oslo og resten av landet.

Tidligere var Høyre og Arbeiderpartiet enige om at private og ideelle tilbydere bidrar til innovasjon i tjenestene og et mer mangfoldig tilbud. Det var før den ideologiske rullegardinen gikk ned for det gamle styringspartiet Arbeiderpartiet.

Med økende mangel på helsepersonell, sier det seg selv at private og ideelle ikke kan tilby dårlige lønnsbetingelser. Når de konkurrerer om de samme arbeidstakerne som det offentlige, vil det gjøre dem mindre attraktive både for ansatte og brukere.

Det avgåtte Arbeiderparti-byrådet prioriterte å rekommunalisere veldrevne, private institusjoner. Det har bidratt til å undergrave den norske velferdsmodellen og svekke kvaliteten i tjenestene til innbyggerne. Det er en politikk Høyre er imot og som velgerne felte en klar dom over ved valget i høst.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Ring 1: «HMS-folka våre sier at dette ikke går» er fryktelig langt fra sannheten

Les også

Støre har ledet Ap ned i et synkehull. Der sitter også partiets nye sjef i Oslo

Les også

Her skal demente klare å finne veien tilbake fra en spasertur

Les også

Skal folk orke å jobbe i eldreomsorgen? Det er det Oslo-valget handler om