Fyllefesten vi så for noen år tilbake, som også resulterte i flere ulykker i T-banesporet, ser heldigvis ikke ut til å ha gjentatt seg. Men det er tydelig at Holmenkollen Skifestival har etablert seg som en helg med stort alkoholinntak for en del, og kanskje spesielt blant ungdom og unge voksne.

Allerede tidlig lørdagsmorgen var T-banen preget av ungdommer med rusbrus og øl. I løpet av dagen har media meldt om overstadig berusede tenåringer i skogen, som må tas hånd om av Røde Kors, og politiet var tidlig ute med en oppfordring til foreldre om å ta kontakt med sine unge håpefulle i Kollen.

«De nekter å komme og hente dem»

De drikker ofte mye når de først drikker og kan brått bli langt fullere enn det de hadde tenkt, dermed øker også risikoen for uønskede hendelser, vold og skader. At politiet meldte at flere av de unge personene de møtte i Holmenkollen var så fulle at de ikke kunne gjøre rede for seg, er kanskje derfor ikke så overraskende. Derimot er vi nok flere som deler politiets overraskelse over at ikke alle foreldre har kjent på ansvaret:

«Vi har hatt tilfeller hvor vi har ringt foreldre, som mener at det er nødetatenes jobb å transportere dem ned og bort. De nekter å komme og hente dem», kunne Svein Arild Jørundland i Oslo politidistrikt fortelle til Avisa Oslo.

Ungdomsdrikking er et foreldreansvar. Vår oppfordring er å være en kjip forelder, som tør å sette grenser.

Til tross for hva mange tror, viser forskning at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og at ungdom med klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Og de som får tilsendt alkohol med hjemmefra drikker ikke mindre, men drikker dette i tillegg til det de får tilgang til på festen.

Les også

Å få vite hvor farlige rusmidler er, demper ikke nysgjerrigheten

Du sitter oppe til de har kommet seg i seng

For det første må vi snakke med tenåringene våre. La dem få stille spørsmål om alkohol, og fortell hva du mener. Bruk gjerne helgens nyheter fra Holmenkollen som utgangspunkt til å ta samtalen, også om ikke din ungdom var der i helga.

To andre nøkkelord er grenser og raushet. Grenser fordi vi vet at ungdom som har klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.

Samtidig er det viktig å være raus. La tenåringen få vite at du er der, og at du er tilgjengelig. At du sitter oppe til de har kommet seg i seng. Eller at de alltid kan ringe om det skulle oppstå en ekkel situasjon.

Og som forelder kan det være lurt å ha tenkt over hvordan du ønsker håndtere en situasjon hvor ungdommen din har drukket seg full, før det skjer. Kanskje har helgens fyllefest i Holmenkollen vært en øyeåpner for flere?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Håper du blir like glad i sønnen din som du var i veslejenta»

Les også

I lukkede grupper snakker norsk-pakistanere om vold og misbruk

Les også

Å måtte lyve når barn roper «mamma, så du det?»

Les også

Å rope på pårørende er ikke veien å gå