I år feirer den norske stat 100 år siden Stortinget besluttet at Norges hovedstad skulle hete Oslo. Denne feiringen har samferdselsministeren kalt «Nå stenger vi Ring 1, dere, og lager kaos for alle i Oslo!».

Daglig kjører over 17 000 biler, busser og lastebiler gjennom Hammersborgtunnelen. «Til sommeren» stenges tunnelen i minst tre år, og alle disse må finne andre veier mellom øst og vest i Oslo sentrum. Nasjonale Sikkerhetsmyndigheter har sagt at sikkerheten til det nye regjeringskvartalet krever at tunnelen må senkes noen meter, koste hva det koste vil.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Når jeg også setter anførselstegn rundt «til sommeren» er det fordi det fortsatt ikke er bestemt noen dato. Inntil nylig var det andre kvartal som var alt vi visste. Så ble jeg sist uke fortalt at det skulle skje i juni. Men nå står det altså «til sommeren» på veivesenets hjemmesider om prosjektet. Det kan jo fortsatt bety «juni», men det vet vi ikke ennå. Det kan like gjerne bli juli.

Mye å feire, men lite fest

I år er det mange jubileer for Norges hovedstad. Ett jubileum er at byen brant til grunnen for 400 år siden, 17. august 1624. Det er jo strengt tatt ikke så morsomt å feire. 27. september samme år startet gjenoppbyggingen, men ikke på samme sted. Det skulle skje rett bak Akershus festning. Og den nye byen fikk navnet etter danskekongen, Christian IV. Mange vil feire dette i år.

For 100 år siden, sommeren 1924, ble det også vedtatt på Stortinget at Norges hovedstad ikke lenger skulle hete Kristiania, men Oslo. Dette var viktig, som symbol for den nye, selvstendige nasjonen. Norge skulle ta tilbake en viktig historisk arv, fra lenge før landet ble underlagt svensker og dansker. Navnet «Oslo» var viktig for nasjonen.

Vi kunne jo sikkert tenkt at dette hadde vært fantastisk om den norske stat ønsket å markere eller feire i år, og det skjer altså med veiprosjektet «Ring 1-oppgraderingen Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen».

Feirer med et uønsket veiprosjekt

Festen er fryktelig vanskelig å få øye på akkurat nå, må jeg innrømme. Vi i Oslo får et veiprosjekt svært få ønsker seg. Veivesenets folk har fortsatt ikke bestemt seg for hvordan denne «festen» skal gjennomføres. I flere måneder har vi spurt. Det eneste svaret vi har fått er «vi jobber med planene og må få komme nærmere tilbake når vi har noe mer konkret å presentere».

Vi er jo mange som har forsøkt å få vite mer lenge før dette også. Siden november 2021 har vi forsøkt å få vite, forsøkt å påvirke, invitert til samarbeid, og forsøkt iherdig å få til at dette skal bli bra. Her må jeg innrømme at veivesenet har vært en skikkelig party-killer.

Men, kanskje vi snart vet mer?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Statens vegvesen er ikke sterke på homo-politikk. Det er åpenbart ikke samferdselsminster Nygård heller

Les også

Kjære Jonas: Hvilket annet sted i Norge ville dere ha tatt sjansen på å provosere innbyggerne like mye?

Les også

Slik kan byrådslederen løse det andre Ekeberg-løftet sitt