Ett av ti barn i Norge vokser opp i hjem der mamma eller pappa drikker for mye alkohol, viser anslag fra Folkehelseinstituttet.

For mange barn kan julen være ekstra påkjenning og vanskelig, men det ikke bare alkoholen. Familier og barn har det vanskelig økonomisk og lever i barnefattigdom. Hva vil mamma eller pappa velge mot julen? Vil det være alkoholen som trumfer?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

En jente forteller at hun må legge lillebror, tørke opp 10 liter vann fra bøtten som veltet fordi mamma var full. Hun må vaske og hente inn treet, pynte det og rydde opp slik at lillebror våkner til julaften med jul i hjemmet.

Hva kan barn fortelle oss?

Skal det være sånn? Jeg sitter her å tenker på egne minner fra julen. De var alltid fulle av gaver og hjemmet var pyntet fra gulv til tak. Men, det er et men her, for på noen høytider hadde et familiemedlem, som var narkoman, ikke fått den daglige dosen.

Da kunne julen bli bråkete. Heldigvis har ikke dette vært regelen, men unntaket.

Hvilke minner står igjen hos meg? Hva husker jeg? Jo gaver, høyt juletre, pyntet hjem, om svoren ble sprø nok, og praten om hvilken akevitt som var den beste. Jeg går i mine foreldres fotspor, og tradisjonene de skapte følger meg. Det betyr også at akevitten hører med på bordet, selv om det ikke er noe jeg selv drikker.

Likevel tenker jeg på at 90 000 barn har en foreldre som sliter med alkohol. Det er 90 000 for mange barn som nå begynner å grue seg, stikk motsatt av det de egentlig bør føle fremover. Det skal jo være glede, og dagene skal telles ned med sommerfugler i magen.

Hva kan altså jeg gjøre? Jeg vil gjerne redde alle. Ta dem med hjem til meg, eller vaske gulvet for dem. Vi alle vet at det ikke er mulig.

Hva gjør jeg for å sette fokus på hvordan disse barna har det? Så her sitter jeg å skriver et innlegg, leser meg opp på fakta, og prøver og sette fokus frem mot julen. Kanskje det bidrar til at noen leser og endrer sin feiring?

«Små gryter har også ører»

Fire av ti dropper alkoholen helt i høytiden. Dette er positivt og gledelig å lese. En må tenke gjennom på forhånd om man da velger alkohol med barn tilstede, eller setter en grense på maks antall glass.

Voksne er mer rollemodeller enn de selv tror, og når vi prater i barns påhør vil det være stor sjanse for at vi lærer bort noe som kunne vært unngått. Vi bør jo vise barna at det ikke er nødvendig med alkohol for å kose seg.

Det er et ordtak som heter: «Små gryter har også ører.» Barna ser, lytter og hører mye mer enn kanskje mamma og pappa forstår at barna gjør. Tenk litt over dette, og tenk på hva du selv fikk med deg som barn.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Håper du blir like glad i sønnen din som du var i veslejenta»

Les også

Skaff en barnevakt når flaska først skal åpnes

Les også

Mitt liv er ikke så viktig, eller?

Les også

Ruser du deg på annet enn alkohol, skal du ikke være trygg noe sted