Noe av det siste Raymond Johansen kaster over bedriftene i Oslo før han forlater byrådsstolen er et forslag om 30 prosent økning i eiendomsskatt på næringseiendom. Det er trist når politikere så ubekymret legger økonomiske snubletråder på byens arbeidsgivere og tar næringslivet for gitt.

En økning vil gjøre Oslo til en fattigere by og svekke Oslos posisjon som et attraktivt sted for næringslivet, men kanskje viktigst, det kan redusere mulighetene til inkludering i arbeidslivet.

En kostnad bedrifter i Oslo ikke trenger

I en tid med kostnadsvekst, økt konkurranse om arbeidskraft og stigende renter, er dette en kostnad bedriftene i Oslo ikke trenger på toppen av alt annet. Økte kostnader knyttet til høyere eiendomsskatt vil redusere bedriftenes lønnsomhet, noe som kan svekke investeringsevnen, hindre ekspansjon, og i noen tilfeller true bedriftens eksistens.

Den foreslåtte økningen vil legge en ekstra byrde på særlig små og mellomstore bedrifter, som allerede strever med stramme marginer og økte driftskostnader. Dette kan føre til nedbemanninger eller utsatte ansettelser, eller i verste fall flytte arbeidsplasser ut av Oslo. Denne typen skatter tar ikke hensyn til om bedriftene går med overskudd eller ikke.

Det er samtidig vanskelig å ta Arbeiderpartiet og Raymond Johansen på alvor når de på den ene siden sier de er opptatt av inkludering av de mange tusen innbyggerne som står utenfor arbeidslivet i Oslo, mens de på den andre siden opptrer så næringsfiendtlig mot de arbeidsgiverne som inkluderer flest.

I tilfelle man ønsker økt inkludering, er ikke oppskriften store skatteøkninger på de lokale bedriftene. Bedrifter må ha økonomi og ressurser til å sikre arbeidsplasser, da får de også mulighet til å inkludere flere. Inkludering skjer ikke i bedrifter med dårlig økonomi.

Les også

Blant enkelte i Høyre oppfattes MDG å stå i ledtog med Satan personlig

Oslo må fremstå attraktivt

Det bør også være viktig for en by som Oslo å fremstå som et attraktivt sted for å starte og drive bedrifter. En konkurransedyktig skattepolitikk er avgjørende for å tiltrekke seg investeringer og innovasjon, som er drivkreftene i en velfungerende, moderne økonomi. Den foreslåtte skatteøkningen er en gavepakke til nabokommunene til Oslo, men også andre hovedsteder og internasjonale storbyer. Svært mange bedrifter må ikke være i Oslo, for mange finnes det svært mange alternativer innen- og utenlands.

NHO Viken Oslo stoler på at det nye byrådet fjerner den ukloke skatteøkningen når de vedtar budsjettet. Mange bedrifter i Oslo tjener godt og klarer seg fint, men de som ikke har marginer til å håndtere en skatteøkning på 30 prosent, kan ikke bidra til å inkludere, skape liv i byen og finansiere Oslos velferd.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Javisst kan det bli eiendomsskatte-sjokk i Oslo!

Les også

«Vis hensyn, barn leker» Hvor?

Les også

Ruter svarer: Ble for dyrt å drifte

Les også

Kunsten å høre hva folk sier på restaurant