Alvorlig sykdom kan ramme meg, det kan ramme deg og det kan ramme våre aller kjæreste. Jeg skriver dette innlegget for pappaen min. Han ville heiet på Team alvorlig syke (TAS) i bydel Østensjø.

Team alvorlig syke er en seksjon under hjemmetjenesten i Østensjø bydel. Denne seksjonen gir tjenester til pasienter med alvorlig sykdom, blant annet kreft, ALS og kols. Dette er fagfolk som er samlet i et team for å ivareta mennesker som lever med en alvorlig diagnose, slik at de, på best mulig måte, kan leve med og avslutte livet hjemme i trygge omgivelser.

Nå er det foreslått nedlagt.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Skryt fra byrådslederen og helsebyråden

Min far levde med en alvorlig sykdom i mange år. På sykehuset fikk han høre flere ganger at han var utrolig heldig som bodde i bydel Østensjø, og ble ivaretatt av Team alvorlig syke. Dette teamet har meget godt ry i fagmiljøer knyttet til alvorlig syke mennesker. De vil hjelpe deg og dine pårørende å navigere et liv med din alvorlige diagnose, og bistå deg og dine nære og kjære når livet går mot slutten. Teamet har også fått skryt fra byrådslederen og helsebyråden senest i august.

Min far fikk hjelp, støtte, veiledning, oppfølging og omsorg fra Team alvorlig syke (TAS) i bydel Østensjø. Gjennom teamet ble behov kartlagt og tilrettelagt, slik at han kunne leve best mulig med sykdommen sin, og han fikk mulighet til å dø hjemme. Hadde det ikke vært for Team alvorlig syke ville siste del av hans liv og bortgang sett helt annerledes ut.

Feilslått strategi å oppløse

Team alvorlig syke er foreslått nedlagt. Tilbudet bør heller utvides til å gjelde alle bydeler, ja hele landet, spør du meg. Å avvikle teamet i vår bydel vil ikke gi et slikt tilbud flere steder i byen og landet vårt, etter min mening. Det er en feilslått strategi å oppløse en samlet kompetanse og desentralisere den. Dette er fagfolk som har søkt seg spesifikt til teamet og utvidet sin kompetanse for å være relevant for den gruppen de jobber for og med. Kompetanse skapes og videreutvikles i team.

Så hvordan kan vi unngå at teamet legges ned, og heller utvide dette tilbudet slik at flere som lever med alvorlig sykdom kan få tilgang til og bli ivaretatt av et slikt unikt team? Jeg påberoper meg ikke å være en ekspert på dette. For meg blir det naturlig å henvende meg til de som har et velfungerende team, og høre hva de mener. Politikerne som sitter med beslutningsmakta bør opprette dialog med teamet og foreta en risikoanalyse før det tas en endelig avgjørelse om å legge teamet ned.

Far fikk avslutte livet sitt på en verdig måte hjemme, takket være Team alvorlig syke i bydel Østensjø. La teamet bestå så flere kan få muligheten til det samme.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Hold deg frisk, du har ikke råd til å være syk!

Les også

Grünerløkka var i endring. Skjebnen hadde bestemt at det var her hun skulle bo

Les også

Mitt liv er ikke så viktig, eller?

Les også

Du får ikke lov til å gråte. Du er gutt